Afedersin Antisemit Haberler

Avrupa’da antisemitizm artıyor

İsrail – Hamas savaşının başlamasıyla birlikte Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde antisemit saldırılar gerçekleşmeye başladı. Berlin’de Yahudilerin oturduğu meskenler işaretlenirken Madrid ve Porto’daki sinagoglar saldırıya uğradı. Londra’da antisemit vakaların yükselişiyle iki Yahudi okulu tatil edildi.

Almanya’nın Berlin kentinde Yahudilerin yaşadığı evlerin kapıları 1930’lar Almanyası’nı andıran görüntülerle Davut yıldızı graffitileri ile işaretlendi. Kapısı işaretlenen Yahudi bir kadın, “Daha ileriye gidecek tepkileri önlemek için Davut yıldızını kaldırmam söylendi” dedi. Kapısında mezuza olduğunu, sinagoga gitmeye ve Davut yıldızlı kolyesini takmaya korktuğunu ifade etti.

İspanya’nın Madrid kentindeki sinagoga grafitti ile yazılan “Filistin’e Özgürlük” sloganı saatler içerisinde kaldırıldı. Madrid’teki Yahudi toplumu başkanı Estrella Bengio, “Korku dolu, derin bir belirsizlik içinde zor günler geçiriyoruz. Bu yürek parçalayıcı bir durum ve İsraildeki akrabalarımızla sürekli temas halindeyiz” dedi. Barselonada bulunan Yahudilere ait kurum binası olası tehditlere karşı polis tarafından kuşatıldı. Kurum, gençlere yönelik etkinliklerini iptal etti. Haham David Libersohn, “Durum gergin, bir trajedi yaşıyoruz. Korku hakim ama görevimiz bunun içimize işlemezine izin vermemek ve yaşamımıza devam etmek” dedi. Portekizin Porto kentinde bulunan Mekor Haim Kadoorie sinagoguna da “Filistin’e Özgürlük” ve “İsrail Apartheid’ını Sonlandırın” sloganları yazıldı.

The Guardian’da yer alan habere göre, Londra polis teşkilatı Scotland Yard, başkentte geçen seneye oranla antisemit vakalarda devasa bir artış olduğunu ve güvenlik uyarıları yüzünden iki Yahudi dini okulunun tatil edildiğini belirtiyor. Polis, geçtiğimiz sene 30 Eylül – 13 Ekim arasında 12 antisemit suç kaydederken bu sayı bu yıl 75 idi. Suç dışı antisemit vakalarda ise yedi kat artışın olduğu ifade edildi. Komiser yardımcısı Laurence Taylor, Filistin bayrağı taşımanın suç olmadığını fakat bağlamına göre antisemit bir vaka olabileceğini söylüyor.

Fresno’daki Beth Israel Sinagogu

Avustralya’nın Sydney kentinde 10 Ekim’de  Opera Binasının önünde gerçekleşen Filistin’le dayanışma eyleminde “Yahudileri Gazlayın” sloganları atıldı. ABD’nin North Carolina eyaletindeki sinagoga nefret mesajı yollayan Michael Patrick Toone tutuklanırken, California’nın Fresno bölgesinde bir fırına saldıran kişinin geçtiğimiz Salı günü sinagoga saldıran kişi olduğundan şüpheleniliyor.

Türkiye’de de ise sosyal medyada antisemit içeriklerin artışı göze çarpıyor.

Görsel: Almanya’da antisemitler tarafından işaretlenen, Yahudilerin yaşadığı bir apartman. Kaynak: The Telegraph