Afedersin Antisemit Haberler

#YahudiMülteciİstemiyoruz Üzerinden Antisemit Mesajlar – Serdar Korucu

İsrail-Hamas arasındaki savaş sürerken sosyal paylaşım platformlarında turist görüntüleri “Yahudi mülteci” olarak servis edildi. #YahudiMülteciİstemiyoruz etiketiyle paylaşılan mesajlar arasında antisemit içerikli olanlar da vardı.

Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas’ın Cumartesi günü “Aksa Tufanı Operasyonu”nu başlatmasıyla fitili ateşlenen savaş sürerken sosyal paylaşım platformlarında İsrail’den göç dalgası başladığına dair gerçeği yansıtmayan bilgi ve görüntü yayılmaya devam ediyor.

Teyit.org o görüntülerden biriyle analiz yaptı ve sonucunu “Video Kudüs’ten kaçan İsrail yurttaşlarını göstermiyor. Görüntüler Musevilerin kutladığı Sukot Bayramı’ndan” diye paylaştı.

Malumatfurus.org da bir başka görüntünün gerçeği yansıtmadığını şu paylaşımı ile ortaya koydu: “Ben Gurion Havalimanı’nda İsraillilerin ülkelerini terk etmek için uçuş bileti konusunda görevlilerle kavga ettiği iddiasıyla paylaşılan videoda (ses ve yazılar incelendiğinde) geliş terminalinde beklerken bagajları için tartışan kişilerin görüldüğü anlaşılıyor.”

https://x.com/malumatfurusorg/status/1711380042985460049?s=20

Son olarak sosyal paylaşım platformlarında geçmişe dair turist görüntüleri “Yahudi mülteciler” olarak servis edildi ve kısa sürede #YahudiSığınmacıİstemiyorum en çok paylaşım yapılan etiketler arasına girdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, konuyla ilgili açıklama yaptı. Merkez, “Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerle ilgili, “Savaştan kaçan bin 671 İsrailli sığınmacı gemi ile Alanya’ya geldi” iddiası doğru değildir.  Bahse konu görüntülerde, 6 Ekim tarihinde Alanya’ya gelen bir kruvaziyer gemisinden inen turistler görülmektedir. Rutin bir turistik seyahat sırasında kaydedilen görüntülerin, bölgedeki olaylarla (7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı Operasyonu) herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Uzun zaman gündem olan #YahudiMülteciİstemiyoruz etiketi ile paylaşılan mesajlar arasında antisemit içerikliler de bulunuyordu.