Haberler

Kuzey Amerika’daki Alternatif Yahudi Kuruluşlarından Açıklamalar

Çoğu Amerikan Yahudi kuruluşu geçtiğiniz haftalarda İsrail yanlısı mitingler planlamak için acil duruma geçerken, kimi ABD ve Kanadalı Yahudiler kendilerini ana akım organizasyonlarla aynı şemsiyenin altına koymadı. İşgal karşıtı Yahudi organizasyonlar yaşanan savaşta İsrail’in sorumluluğunu dile getirirken hükümetlerine acil ateşkes için ve İsrail politikalarının değişiminde rol almaları için harekete geçme çağrısında bulundu. 

If Not Now (Eğer Şimdi Değilse), Jewish Voice for Peace gibi ABD’li gruplar öldürülen İsrailli ve Filistinliler için yas tutarken, İsrail ve ABD’nin politikalarını sert bir dille eleştirdi.

7 Ekim Cumartesi günkü saldırılarda öldürülen sivillere ilişkin olarak IfNotNow, “onların kanı İsrail hükümetinin, pervasızlıklarını finanse eden ve mazur gören ABD hükümetinin ve hem Filistinlileri hem de İsraillileri tehlikeye atan onlarca yıllık Filistin zulmünü görmezden gelmeye devam eden her uluslararası liderin ellerindedir” dedi. Grup üyelerinin bazılarının saldırıda yakınlarını kaybettiği belirtilirken “liderler soykırım çağrısı yapmak için acımızı silah olarak kullanırken, Gazze’de saklanacak hiçbir yeri olmayan sevdikleri için dehşete düştüklerini” ifade etti.

Noam Chomsky, Tony Kushner gibi isimlerin kurucuları arasında yer aldığı Jewish Voice for Peace (Barış için Yahudilerin Sesi) isimli grup da internet sitelerinden yaptıkları açıklamada “İsrail’e sağlanan askeri fonların derhal geri çekilmesi ve İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik ağır insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarından sorumlu tutulması için gerekli adımların atılması.” talebinde bulundu.

Grubun geçtiğimiz gün New York’ta “Soykırımı Durdurun” pankartının arkasında buluşan grup yolu kapadı. Eylem sırasında 81 yaşındaki Yahudi gösterici, Rosalind Petchesky, gözaltına alındı.

ADL’nin Antisemitizm Araştırma Merkezi’nde çalışan tarihçi Sara Hirschhorn, İsrail’e destek konusunda gençler arasında bir değişim yaşandığını söyledi. Hirschhorn, IfNotNow tarafından Pazar günü yayınlanan bildirinin, grubu ana akım Amerikan Yahudileri tarafından savunulan “kırmızı çizgilerin” ötesine taşıdığını ifade ederken IfNotNow ve JVP gibi gruplar tarafından yayınlanan açıklamaların Amerikalı Yahudilerin büyük çoğunluğu için rahatsız edici ve üzücü olduğunu söyledi.

IJV ve IfNotNow 16 Ekim’de “Ateşkes Şimdi!”, “Filistin’deki Soykırımı Durdur” sloganıyla Washington’da ortak bir etkinlik düzenliyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın “Elektrik yok, yiyecek yok, su yok, yakıt yok. Her şey kapalı. İnsan hayvanlarla savaşıyoruz ve buna göre hareket ediyoruz.” sözüne atıfta bulunan grup çağrı metninde “Birçoğumuz İsrailli ve Filistinli dostlarımızın ve sevdiklerimizin yasını tutuyoruz. Acı ve keder içindeyiz, tanıdığımız pek çok kişinin yaralanmasına, travma geçirmesine, kaçırılmasına ya da öldürülmesine neden olan bir haftalık korkunç şiddet olaylarını atlatmaya çalışıyoruz. Ancak kederimizin daha fazla Filistinlinin öldürülmesini meşrulaştırmak için silah olarak kullanılmasına izin vermeyi reddediyoruz. Amerikalı Yahudiler olarak derhal ateşkes talep ediyoruz. Bizim adımıza soykırım yapılmasın.” dedi.

Öte yandan Kanadalı Independent Jewish Voices (Bağımsız Yahudilerin Sesi) grubu da yaşanan savaşa dair Kanada hükümetinin bölgede bir an önce ateşkesin sağlanmasında aktif pozisyon alması için mektup kampanyası başlattı. Kampanya çağrı metninde “Filistin-İsrail’deki durum giderek daha tehlikeli bir hal alıyor ve toplam kayıplar artık binlerle ifade ediliyor. Durum o kadar vahim bir hal aldı ki bazıları Gazze’de soykırım yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.” ifadeleriyle yaşadıkları kaygıyı dile getirdi. Grup, “Hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin yaşamlarını destekleyenlere siz de sesinizi ekleyin. Başbakan Trudeau ve Dışişleri Bakanı Mélanie Joly’ye hemen harekete geçmelerini talep eden bir mektup göndermek için bu bağlantıya tıklayın. Bir daha asla, bir daha asla demektir – herkes için. Şimdi sesimizi yükseltme zamanı.” diyerek kampanyaya destek çağrısında bulundu.

Kapak fotoğrafı: Pazar günü Manhattan’ın Times Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin gösterici Filistin halkına destek verdi ve ABD’nin İsrail’e askeri yardımının devam etmesine karşı çıktı (Bryan R. Smith/ AFP)