Ada

Viktor’un hep iki aşkı oldu: Sevgili eşi Nimet ve Büyükada – Adil Bali

Adil Bali’nin Haziran 2022’de kaleme aldığı yazıyı paylaşıyoruz. 

Beyoğlu Saray sineması salonunda klasik müzik konserlerinin birinde genç Viktor, 1955 yılının baharında tanıştı Nimet Habib Sevig ile. Konser çıkışında Viktor, güzel Nimet’i evine bıraktı. Kapı önünde konuşma nedense bitmek bilmiyordu. Evin kapısında dakikalar, saatleri kovaladı. Nihayet geç saatlerde ancak bir daha görüşmek sözüyle Nimet’ten ayrılabildi. Birkaç gün içinde telefonla aramalar, konuşmalar ve yüz yüze görüşmeler başladı ve sürüp durdu. Viktor, Nimet’le yaz aylarında yakın olmak istediği için Büyükada’ya gelmesini önerdi.  

Nimet, Çınar Meydanı’nda bir kız arkadaşıyla beraber ev kiraladı. Büyükada’yı gezdirme işi genç Viktor’a düşecekti. Sandalıyla Yörükali’yi, Değirmen’i, Neandros’u, Sedef Adası’nı, Çam Limanı’nı yelken açarak birlikte dolaştılar. Yekta, Anadolu Kulübü ve Florida diskoteklerinde dans ettiler. Mehtap, Lale, Yeni sinemalarında film seyrettiler. Faytonla mehtap turuna çıktılar. Aya Yorgi’de şarap içtiler. Ada sokaklarını, kaldırımlarını, sahillerini hep elele dolaştılar. Adada üç yazı birlikte çok eğlenerek çok mutlu geçirdiler. 

Konuşulacak mevzuları bitmeyince daha da fazla konuşabilmek için 1958 yılının Mayıs ayında evlenmeye karar verdiler. Viktor, sevinçle doğruca Kapalıçarşı’da Bagos Usta’ya koştu ve gümüşten elişi bir şekerlik ısmarladı. Ardından Kalpakçılar’daki Çamiç Müessesi’nden Bay Bardik ziyaret edildi. Horozlu Müessesi’nden silindirik gri şapka temin edildi. Sonrasında ise önce evlendirme dairesinde sonra Neve Şalom Sinogogu’nda Ketuba’ya imza attılar. Foto Blum’a gidip silindirik şapkayla gelin ve damat pozunun ardından balayına Yeşilköy’den uçakla İzmir’e gittiler. Viktor ile Nimet’in 64 yıl süren mutlu evlilikleri böyle başlamıştı.  

Nimet – Viktor Albukrek Neve Şalom Sinagogu’nda

Portekiz’in Albuquerque kasabasından Büyükada’ya

Viktor Albukrek’in atalarının Büyükada yolculuğu Portekiz’in Albuquerque kasabasından 1500lü yıllarda başlıyor. Kasaba, adını Hindistan’ı keşfeden Portekizli kaşif denizci Alfonso d’Albuquerque’ten alıyor. Ailenin göç haritası ise önce Hollanda üzerinden Ankara’ya ve oradan İstanbul’a, sonrasında ise Büyükada’ya uzanıyor.  

Viktor’un hep iki aşkı oldu. Sevgili eşi Nimet ve Büyükada

Yıllar yılları kovalamış Nimet Hanım ve Viktor Bey yaşlanmıştı. Nimet Hanım ağır bir hastalık geçirdiği için evde bakıma muhtaç yaşıyordu. 

Viktor Albukrek ile 2019 yılında yolumuz bir kez daha “Vapurlarıyla İstanbul” kitabının hazırlığı sırasında kesişti. Bir sabah Etiler’de Viktor’un evine gittiğim zaman, fotoğrafçı arkadaşımın teçhizatını görünce heyecanlandı. O kadar heyecanlandı ki çekim yapılmasını istemedi. Biz de onun bu isteğine uyduk ve çekim yapmadık.  

Röportaj sırasında Nimet Hanım arka salonda oturduğu yerden hiç konuşmadan ve gülümseyerek izliyordu bizi. Viktor Bey ise o sırada bakıcıların sürekli değişmesinden şikayet ediyordu. Çok zor günler yaşıyorlardı. Yeni bakıcıya Nimet Hanım hakkında taleplerde bulunurken röportajı kesiyorduk.

Anılarını dinleyip, albümüne baktıktan sonra evinden çıkarken holde bir film afişi ilgimi çekti. Ne olduğunu sordum. Eşiyle birlikte dans ettiği fotoğraftı; Nedim Hazar’ın çektiği “Bizim Adalar” belgeselinin afişi olmuştu. Afişin öyküsünü anlattı. Viktor Bey, Tahtakale’de uzun süre ticaret yaptıktan sonra eşi ile birlikte turizm işine girer. Birlikte rehberlik yapıp uzun yıllar dünyayı ve Türkiye’yi dolaşırlar. Bu seyahatler sırasında dünyanın her köşesinden çok güzel fotoğraflar çekerler.

Nimet Hanım’ın son yıllarında uzun süren hastalığı Viktor Bey’i çok derinden üzüyordu. Onca yıllık beraberlikten sonra tüm etkinliklere, toplantılara yalnız katılmak zorunda kalmıştı. Büyükada’ya bu yüzden yazın daha geç çıkmak zorunda kalıyordu. Pandemi başlayınca fırsat oldu, çok sevdikleri adada daha uzun kalmaya başladılar. Birlikte güzel günler yaşadılar.  

Bizim Adalar filminin afişi önünde Viktor Albukrek ve Adil Bali

İki aşkından birini kaybetti 

Viktor Bey iki aşkından birini kaybetti. Geriye sadece Büyükada kaldı. Bu aşkı da “Bir zamanlar Büyükada 1931-1961 anıları” adıyla kitap haline getirdi. 

Viktor Bey, Nimet Hanımla acısı tatlısıyla 67 yıllık beraberliklerinin bittiğini şöyle duyurdu: 

“Kıymetli eşim Nimet Albukrek vefat etmiştir. Cenazesi 12 Haziran Pazar günü saat 15:00 de Arnavutköy Musevi mezarlığında (Akmerkez yakınında) defnedilecektir.”  

Nimet Hanım’a rahmet, sevgili dostum beyefendi Viktor Albukrek’e baş sağlığı ve sabır diliyorum.