Haberler

Santa Maria Latin Katolik Kilisesi’ne saldırı: 1 kişi öldürüldü

İstanbul Büyükdere’de bulunan İtalyan Latin Katolik Santa Maria Kilisesi’ne bugün sabah 11.40 sularında pazar ayini sırasında maskeli iki saldırgan tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıdan sonra yayınlanan güvenlik kamerası görüntülerinde saldırganların belirli bir hedef olmaksızın en az 10 ateş ettikleri görünüyor.

Görüntülere maskeli iki kişi ayin sırasında kiliseye giriyor ve kilisede bulunanlar, kendilerini korumak için yere eğilerek sandalyelerin arasına saklanıyorlar.

Saldırıda ayine katılanlar arasında bulunan 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Saldırganların yaya olarak kaçtıkları bildirildi. Emniyet güçleri, saldırganları yakalamak için çalışma başlattı. Sarıyer bölgesinde arama çalışmaları saatlerce devam etti.

Saldırıdan önce güvenlik kamerasına yansıyan iki şüpheli aranmaya devam ediyor.

Olayla ilgili pek çok kişi X üzerinden açıklama yaptı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şu açıklamayı yaptı:

Bugün Saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir.
Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır.
Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını belirterek “Olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir” açıklamasında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğluSarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde yapılan pazar ayinine yönelik silahlı saldırıyı kınıyorum. Şehrimizin inanç mekanlarına saldırarak birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz” dedi. 

Cumhurbaşkanı’ndan geçmiş olsun mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıyla ilgili Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai ve Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Tüm cemaate başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımların atılmakta olduğunu ifade etti.

Saldırının bir vatandaşa yönelik olması iddiası

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir şahsa yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, hayatını kaybeden şahsın ailesine başsağlığı diliyoruz. Güvenlik güçlerimiz olayın aydınlatılması ve faillerin adalet önünde hesap vermesi için geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir.” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Ayin sırasında bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kast edenler, asla emellerine ulaşamayacaktır.” açıklamasında bulundu.

İstanbul Valisi Davut Gül ise “Hepimizin başı sağ olsun. 52 yaşında bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Polisimizin savcılığımızın araştırması devam ediyor. Yaralı yok, tek bir kişiye saldırı olmuş. İçeri girilmiş ve vefat eden kişiye saldırıda bulunulmuş. İçişleri Bakanlığımızın açıklaması olayın çerçevesini çiziyor. Paylaşılan diğer bilgilere itibar etmeyelim. Olay çok yeni. Herkes görevini yapıyor. Failler yakalanıp yargılanacak. Cumhurbaşkanımız olayı takip ediyor.” açıklamasında bulundu.

Cihan’ın yakınları: Tesadüfen öldürüldü

Davut Gül, Ömer Çelik ve Cevdet Yılmaz her ne kadar saldırının tek kişiye karşı gerçekleştirildiğinin altını çizse de saldırıda hayatını kaybeden Tuncer Murat Cihan’ın yeğeni Çağın Cihan Gazete Duvar’a verdiği röportajında amcasının kiliseye ziyarete geldiğini ve amcasının tesadüfen öldürüldüğünü söyledi. Cihan ayrıca amcası için: “Sade masum biriydi ve kesinlikle masum bir kurbandı. Emekliydi, hafif zihinsel engelliydi. Son iki aydır da pazarları kiliseye gidip geliyordu” dedi.

Saldırıda ölen Cihan’ın dayısı Kazım Aydemir ise “Benimle birlikte kiliseye geliyordu. Cemaat tarafından çok sevilen biriydi. Boşu boşuna öldürdüler. Çok fazla üzgünüz” dedi.

İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu Massimiliano Palinuro’dan yazılı açıklama

Episkopos Santa Maria Kilisesi’nde gerçekleşen saldırıya ilişkin olarak yetkililerden adaleti yerine getirmelerini ve hakikati ortaya çıkarmalarını talep etti.

Açıklamanın tamamı şöyle:

İstanbul Latin Katolik Cemaati Büyükdere’deki Meryem’in Doğuşu Katolik Kilisesi’nde meydana gelen ciddi saldırıdan duyduğu üzüntü ve endişeyi ifade etmekte, kurbanın ailesinin yanında yer almakta ve haksız yere öldürülen kişinin ruhu ve ailesinin tesellisi için dua etmektedir. 
İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu olarak Katolik cemaati adına yetkililerden adaleti yerine getirmelerini ve yapılan kötülüğün kökünden kesilebilmesi için olayla ilgili hakikati araştırıp ortaya çıkarmalarını istiyorum. Sadece bu suçun failleri değil, aynı zamanda azmettiriciler, bu saldırıyı planlayanlar ile birlikte, İstanbul ve sevgili Türkiye’mizde tüm inananların barış içindeki bir arada yaşamını tehdit edenler de aransın.
Ayrıca yetkililerden Hıristiyan cemaatlerinin huzur içinde yaşayabilmeleri ve kiliselerinde barış içinde ibadet edebilmeleri için güvenliği sağlamaya devam etmelerini diliyoruz. 

Massimiliano Palinuro
İstanbul Havarisel Vekili

Kilise avukatı Afşin Hatipoğlu: Başta Katolik cemaati olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyoruz

Agos’un haberine göre saldırının ardından Katolik Kilisesi avukatı Afşin Hatipoğlu, basın mensuplarını sorularını cevapladı.

Hatipoğlu, “Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Bu vahşi ve barbarca saldırıyı Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün unsurları kiliseye olan nezaket ve saygı mesajlarıyla birlikte araştırmaktadır. Biz devletimizin bu aşamadaki desteğine teşekkür ediyoruz. Başta Katolik cemaati olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyoruz” dedi.

Hatipoğlu, “Cinayetin dışında ayin sırasında başkaca bir yaralanan şahıs olmamıştır. Sabah saatlerinden itibaren başta Cumhurbaşkanı olmak üzere sayın İstanbul Valisi, sayın İçişleri Bakanı, sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere bütün devlet yetkilileri kiliseye başsağlığı mesajı iletmiş ve yanlarında olduğunu söylemiştir. Bu aşamada soruşturma devam ettiği için hukuk çerçevesinde başkaca bir bilginin sağlıklı olmayacağı açısından sizinle paylaşmamız söz konusu değil. Ancak ilerleyen günlerde kilise yönetimi sizinle yazılı bir açıklamayı paylaşacaktır. Soruşturma her yönlü devam etmektedir. Ayin sırasında meydana gelen bu vahşi saldırı Katolik cemaati başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını derinden üzmüştür. Sayısız mesaj, sayısız telefon ve sayısız ileti sabahtan bu saate kadar kiliseyle paylaşılmıştır. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı temsilciliklerden gerekse ilgili kişilerden kilise yönetimine başsağlığı mesajları iletilmiştir.” diye konuştu.

Nor Zartonk’tan saldırıya ilişkin çağrı

Nor Zartonk’un Instagram üzerinden yayınladığı ve Cezasızlık Politikasına Son Verilmes için Acil Çağrı isimli paylaşmı şöyle:

28 Ocak 2024 Pazar günü, İstanbul’un Sarıyer ilçesi, Büyükdere Mahallesi’nde bulunan Santa Maria Kilisesi’nde yapılan pazar ayinine kar maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Yaralıların olduğu silahlı saldırıda en az bir kişi hayatını kaybetti.
Daha önce Ermeni kiliselerine yapılan saldırılar gibi Hristiyanları ve farklı inanç gruplarını hedef alan ırkçı, hristiyanofobik nefret suçları artarak devam etmektedir. Geçmişte Bakırköy ve Kuzguncuk Ermeni Kilisesine yapılan bu saldırılardan sonra ifade ettiğimiz gibi süregelen cezasızlık politikasının, yeni nefret suçlarını teşvik ettiği aşikardır.

Üst düzey devlet yetkilileri kilise cemaatini hedef alan saldırıyı kişisel bir husumet olarak göstermeye, katliam amaçlı bu saldırıyı önemsizleştirmeye çalışmaktadır. IŞİD’in kiliselere ve sinagoglara yönelik saldırı yapacağına dair haberler basında yer almasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı görülmektedir.
Bir kez daha Türkiye’nin süregelen cezasızlık politikasını terketmesini, yeni nefret suçlarının gerçekleşmesini önleyecek tedbirleri almasını ve faillerin yakalanıp cezalandırılmalarını talep ediyoruz.
Nor Zartonk’

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan da X’te paylaştığı mesajıyla saldırının tek kişiye değil kiliseye yapıldğına dikkat çekti. Danzikyan Cevdet Yılmaz’ı alıntılayarak şöyle: ‘Gerek İçişleri Bakanıı Yerlikaya, gerek AKP Sözcüsü Çelik gerekse Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz kiliseye yapılan saldırıyı bir kişiye yapılmış gibi gösteren bir dil kullanıyor. Olay gerçekten böyle midir, ölen kimdir, eğer öyleyse niçin kilisedekilere ateş açılmıştır?’ dedi.

İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi de olayla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmesini ve faillerin bulunmasını talep ettiklerini belirtti.

Cemaat Vakıfları Temsilcisi’nin X hesabından ise hayatını kaybeden kişiye Allah’tan rahmet dilediğini ve güvenlik güçlerinden failleri en kısa sürede yakalamaları beklentisinde bulunduğunu belirten bir mesaj paylaşıldı.

Eski dönem Cemaat Vakıfları temsilcisi Laki Vingas ise saldırıyı pazar ayini esnasında öğrenmenin üzüntüsünü belirtirken, Emniyet’e güvendiğinin altını çizdi.

Saldırıya ilişkin haberlere yayın yasağı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, İstanbul Sulh Ceza Hakimliğince olayla ilgili görsel, işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı getirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklaması şöyle:

“İstanbul-Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi’nde meydana gelen saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından soruşturma başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından olay ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verilmiştir.”