Haberler

27 Ocak Uluslararası Holokost’u Anma Günü

Auschwitz Toplama Kampı’nın Kızıl Ordu tarafından özgürleştiridiği 27 Ocak 1945 günü Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Holokost’u Anma Günü olarak 1 Kasım 2005’te ilan edildi.

Avlaremoz’un da kuruluş dosyası olan Holokost dosyasından konuya dair birçok yazıya ulaşabilirsiniz.

Bu sene de Holokost kurbanları tüm dünyada anılırken özellikle ABD’deki kimi savaş karşıtı Yahudi kuruluşlar bu seneki anma gününde Holokost’un simge sloganı olan “Bir Daha Asla” sloganını “Herkes İçin Bir Daha Asla” olarak kullandılar.

Türk Yahudi Toplumu yayınladığı mesajda “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2005 yılında kabul edilen karar uyarınca 27 Ocak “Uluslararası Holokost’u Anma Günü”nde, Nazi rejimi ve işbirlikçileri tarafından sistematik şekilde katledilen 6 milyon Yahudi ve Romanlar, engelliler, diğer hedef alınan tüm gruplara mensup olanlar ile beraber toplam 11 milyon insanı bugün saygıyla anıyoruz.” dedi.

Jewish Voice for Peace grubu Holokost Kurtulanları ve torunlarının konuşmalarına yer verdiği bir video hazırladı. Grup, hazırladıkları videoda “Torunlar olarak, soykırımın kimseyi daha güvenli kılmadığının farkındayız. Yaşadığımız travmada yalnız değiliz ve başkalarının da benzer bir zarar görmesini engellemek gibi kolektif bir görevimiz var. Holokost’un temel dersini – Bir Daha Asla’nın herkes için bir daha asla anlamına geldiğini – görmezden gelmek ve travmamızı soykırımcı bir savaşı desteklemek için manipüle etmek yerine, tzedek tzedek tirdof (adalet, peşinden koşacağınız adalet) ve tikkun olam (dünyayı onarmak) gibi Yahudi değerlerine tam da burada ve şimdi, bulunduğumuz yerde yatırım yapmayı seçiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Savaş karşıtı eylemIeriyle ve anmalarıyla gündeme gelen IfNotNow grubu ise 27 Ocak için yayınladığı mesajda “Holokost’ta öldürülen altı milyon Yahudi ile birlikte, Nazi rejimi tarafından öldürülen milyonlarca Roman, Sinti, eşcinsel, engelli, siyasi muhalif ve diğerlerini de hatırlıyoruz.

Almanya’nın Namibya’da Herero ve Namaqua halklarına yönelik olarak gerçekleştirdiği ve Holokost’a zemin hazırlayan soykırımın kurbanlarını da hatırlıyoruz.

Tarihimiz bizi antisemitizm ve her türlü bağnazlıkla mücadele etme ihtiyacına dayandırmaktadır.

Bizi Bir Daha Asla demeye zorluyor.

Tarihimiz bizi de Herkes İçin Bir Daha Asla demeye zorluyor. Bize dünyanın dört bir yanındaki soykırım ve etnik temizliğe karşı sesimizi yükseltmemizi emrediyor. Tarihimiz, hükümetimiz göçmenleri geri çevirdiğinde ya da sınır dışı ettiğinde sesimizi yükseltmemizi ve İsrail’in Gazze’de Filistinlilere yönelik katliamına son vermesini talep etmemizi gerektiriyor.

Bir daha asla, hiç kimse için bir daha asla anlamına gelmektedir.” ifadelerine yer verdi.