Haberler

Fransa’nın yeni başbakanı Gabriel Attal: Genç, Yahudi ve eşcinsel

Fransa’da Başbakan Elisabath Borne’un istifa etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Emanuel Macron yeni başbakan olarak Gabriel Attal’ı atadı. 1989 doğumlu Attal, modern Fransa Devleti’nin şimdiye dek gelmiş en genç başbakanı olmanın yanında aynı zamanda Sefarad Yahudisi ve Fransa’nın açıkça eş cinsel olduğunu belirten ilk başbakanı.

Gabriel Attal kim?

BBC‘ye göre, bundan 10 yıl önce Sağlık Bakanlığı’nda bir danışman olan Attal, Macron’un eski sol-sağ ayrımını yok etme ve Fransa’da siyasetin kodlarını yeniden yazma ideolojisini destekledi. Macron’un 2017’deki zaferinin ardından Attal parlamentoya girdi, bu görevde geçirdiği sürede katıldığı münazaralarda güçlü performans sergileyerek öne çıktı ve cumhurbaşkanının dikkatini çekti. Attal, 29 yaşındayken Eğitim Bakanlığı’ndaki üst düzey pozisyonuyla bir hükümetin en genç üyesi oldu. Ardından 2020’de hükümet sözcüsü olarak göreve gelen Attal ilerleyen süreçte seçmenler tarafından tanınmaya başladı.

Eğitim Bakanı iken okullarda çarşaf giyilmesini yasakladı

Attal, Macron’un yeniden seçilmesinin ardından kısa bir süre Bütçe Bakanı olarak görev yaptı ve geçtiğimiz Temmuz ayında Eğitim Bakanlığı’nı devraldı. Eylül’de ülkede kadınların çarşaf giymesiyle ilgili yaşanan tartışmayı, okullarda çarşafı yasaklayarak sona erdirdi. Kendi eğitiminde zorbalıkla mücadele ettiğini söyleyen Attal ayrıca zorbalığa karşı bir kampanya yürüttü ve okullarda üniformayla ilgili yeni bir teklif hazırlayarak eğitim sektörünü karşısına aldı.

Tüm bu sürede kamuoyunda popülerliğini artırmaya devam etti. Kamuoyu yoklamaları, Attal’ın Macron hükümetinin en çok beğenilen üyesi olduğunu ve Macron’un rakibi aşırı milliyetçi Marine Le Pen ve genç meslektaşı Jordan Bardella ile aynı seviyede yarıştığını gösteriyor.

Euronews‘un haberine göre analistler, Cumhurbaşkanı Macron’un, Attal’ı bu göreve getirmesinin büyük bir siyasi değişime yol açmayacağı görüşünde.