Afedersin Antisemit Haberler

Chabad Sinagogu’nun altında bulunan tünel ve antisemit komplo teorileri

9 Ocak’ta önce sosyal medyada dolaşmaya başlayan sonra ise uluslararası ve ulusal medyanın paylaştığı görüntülerle Brooklyn Crown Heights 770 Eastern Parkway New York’ta bulunan ve “Chabad-Lubavitch World Headquarters” adlı sinagogun polis baskınına uğradığını, baskında, sinagogun altında kazılmış gizli tüneller tespit edildiğini, sinagogda bulunan bazı kişilerin polise karşı koyduğunu ve tünellerden kaçmaya çalıştıklarına şahit olduk.

Tüneller neden var?

Henüz tam olarak nedeni belli olmasa da sosyal medyada tünellerin var olmasının birkaç sebebi üzerinde duruluyor. Tünellerin COVID-19 döneminde izolasyon ve karantina kurallarını ihlal ederek gizlice ibadet edebilmek amacıyla yapıldığı iddia ediliyor. Bir diğer olasılık olarak da sinagogun kadınlar bölümü ile Union Sokağı’nda bulunan mikve ile bir köprü görevi görmesi amacıyla yapıldığı gösteriliyor.

Tünellerin tam olarak ne amaçla yapıldığı tam olarak bilinmezken, tünel yapımının neredeyse 6 ay önceye kadar devam ettiği de iddia edildi. New York Polisi olay ile ilgili soruşturma başlattı.

Chabad Lubavitch Headquarters olaylarından ardından yaptığı açıklamasında Chabad Genel Merkezi’nin alt kısmının genç kışkırtıcı bir grup tarafından gerçekleştirilen bir vandalizim sebebiyle hasar görmesi nedeniyle üzgün olduğunu belirterek, New York Polisi’ne profesyonelliği için teşekkür etti.

Komplo teorileri ve antisemit içerikler

Olay ile ilgili yayınlanan videolarda eski ve kirli yatak ve bazı objelerin görülmesi üzerinden ise sosyal medyada konu ile ilgili komplo teorileri üretildi ve antisemit söylemler yer aldı. @jeveuuxx isimli X kullanıcısı herhangi bir kaynak göstermeksizin tünellerde bulunan objelerle ilgili şöyle bir yorum yaptı: ‘Dün geceden beri bu olayları takip ediyorum. Çocuk yatakları çıkardılar tünellerinden. Üzerinde dışkı ve kan lekeleri var. Bunlar ya organ kaçakçılığı ya da aklınıza gelen diğer şeyleri yaparken yakalandı. ABD time’ı ayakta. Çok dehşet verici tweetler gördüm.’

Bu ve benzeri paylaşımlar Yahudilerin Orta Çağ’dan beri suçlandıkları komplo teorilerine benzer teorilerin geliştirilmesinde ve antisemit söylem yaratmakta kullanılıyor.

Paylaşım üzerine gelen antisemit paylaşımların bir bölümü Hitler’e övgü ve rahmetle anma niteliğinde. Hitler’in Holokost’taki ‘başarısını’ yetersiz görenler ve yardım etmek isteyenler dahi mevcut.

Hitler referansı vermeden de tüm Yahudilerin ölmeleri gerektiğini savunan paylaşımlar mevcut.

Başkaca komplo teorilerine referans verenler ve bu anlatılanların komplo teorisi olmadığını savunanlar da mevcut.

Olay üzerine benzer tünellerin Türkiye’de de olabileceği korkusuyla bir kullanıcı Türkiye’deki sinagogların ve kiliselerin de kontrol edilmesini talep etti.

Bir kullanıcı ise insanlığın yükselişinin antisemitizmin de yükselişi ile geleceğinin altını çizdi.

Bu olay üzerine üretilen komplo teorileri ve antisemit içerikler elbette bunlarla sınırlı değil.

Benzer komplo teorileri Türkiye medyasında da son zamanlarda sık sık gündeme geliyor:

*Bu makale yayımından hemen sonra içeriği geliştirilmek amacıyla güncellenmiştir.