Göze Çarpanlar Makaleler

Ben Holokost’tan kurtulan bir ailenin çocuğuyum. Gazze’de yaşanan travmanın nesiller boyu süreceğini biliyorum. – Elliot Kukla

17 Kasım 2023 tarihli yazının İngilizce orijinaline Los Angeles Times’dan ulaşabilirsiniz.

Yaklaşık 82 yıl önce babam Nazi işgali altındaki Belçika’da doğmuş. Henüz 3 haftalıkken öz babası Max, Naziler tarafından yakalanıp öldürülmüş. Babam ise bir dizi Hristiyan koruyucu aile tarafından saklandığı için hayatta kalabilmiş. Ben huzurlu bir zamanda ve huzurlu bir yerde doğdum. Victoria, Kanada, 1974. Ancak benim hayatım doğumumdan onlarca yıl önce meydana gelen olaylarla şekillendi.

Ben bu satırları yazarken Gazze’de 4.000’i çocuk olmak üzere 11.000’den fazla Filistinli öldürüldü. Save the Children (Çocukları Kurtar)’a göre Gazze’de son birkaç hafta içinde, son üç yılda küresel çatışmalarda öldürülen çocuk sayısından daha fazla çocuk öldürüldü. Bunun gibi vahşetlerin tarihte iyileşmesi bir nesilden fazla sürecek boyutta bir delik açtığını ilk elden biliyorum.

Babam ailemizi hâlâ Gestapo’dan kaçıyormuşuz gibi yönetiyordu. Suyu akmayan çadırlarda yaşıyorduk ve her altı ayda bir taşınıyorduk. Bir yetişkin olarak bana, erken travma ile bağlantılı, sakat bırakıcı bir otoimmün hastalık olan lupusun nörolojik bir formu teşhisi kondu. TSSB’li kadınların bu hastalığa yakalanma olasılığının, önemli bir travma yaşamamış olanlara göre neredeyse üç kat daha fazla olduğu tespit edildi. Ben de kısmen kaotik çocukluğum nedeniyle bu hastalığa yatkındım.

Holokost gibi kitlesel travmaların, hayatta kalanların çocuklarının ve torunlarının genlerini hücresel düzeyde etkileyerek bizi kronik hastalıklara yatkın hale getirdiğine dair epigenetik kanıtlar da var. Siyasi şiddet bir engelli adaleti meselesidir; çünkü hemen fiziksel ve psikolojik engellere yol açar ve gelecek nesiller boyunca da bu engellerin tohumlarını atmaya devam edecektir.

Gazze’de, çocuklar da dahil olmak üzere hasta ve engelli insanlar saldırıların ön saflarında yer almaktadır. Gazze’de çocuk doktoru olan Hussam Abu Safyiaa şöyle yazıyor: “Acil yakıt ikmali yapılmazsa, ışıklar kalıcı olarak sönecek ve hastanemiz bir morga dönüşebilir.”

Babam da çocukken tıbbi bakımdan mahrum bırakılmış ve bu miras onu ömür boyu fiziksel ve psikolojik olarak yaralamış. Saklandığı sırada boğmaca hastalığına yakalanmış. Öksürük sesi kendi hayatını ve onu Nazilerden koruyan ailesinin hayatını tehdit ediyormuş. Herkesi korumak için Belçika kırsalındaki bir Katolik yetimhanesine götürülmüş.

Orada rahibeler ona ilaçsız baktı. İyileştiğinde, genç bir rahibe onu gecenin köründe koruyucu ailesinin kapısına bıraktı. O zamana kadar kalıcı olarak solunum sorunları ve kronik bronşitle baş başa kalmıştı. Diğer yaralarını ölçmek daha zordu ama bir o kadar da gerçekti. Bir ebeveyn olarak babam komik, zeki ve duygusal olarak mesafeliydi; korkunç öfkeleri vardı ve çocukları tehlikeden korumanın ne anlama geldiğine dair çok az fikri vardı.

Babam şanslı olanlardan biriydi. Hayatta kaldı ve 9 yaşındayken annesi ve yeni üvey babasıyla Los Angeles’ta yeniden bir araya geldi. Çoğunluğu Yahudi olan tarihi bir okul olan Fairfax Lisesi’ne devam etti. Sınıf arkadaşları arasında McCarthycilik yüzünden kara listeye alınan Hollywood yazar ve oyuncularının çocukları da vardı. 1967’de, Aşk Yazı’nda, Hollywood Tepeleri’ndeki bir partide annemle tanıştı. Diğer bazı Yahudi radikallerle birlikte Vietnam savaşına karşı ateşli protestocular oldular.

Büyürken Yahudilik benim için bu anlama geliyordu: entelektüel muhalefet ve barış aktivizmi. Hahamlık okulunda, eski Yahudi kutsal metinlerine göre, tek bir hayatı kurtarmanın bütün bir dünyayı kurtarmakla aynı şey olduğunu öğrendim, çünkü her birimiz farklı ilişki şehirleri, yeri doldurulamaz tutku coğrafyaları ve derin anı okyanusları içeriyoruz.

Ben ve 140’tan fazla meslektaşımın Ateşkes için Hahamlar‘ın bir parçası olarak, giderek büyüyen Yahudi barış hareketiyle birlikte barış çağrısında bulunmamızın bir nedeni de budur. Bununla birlikte, çoğu büyük Amerikan Yahudi kuruluşu bu işgali desteklemektedir. Bana direnişe, barışa ve her bir insan hayatının kutsallığına değer vermeyi öğreten bir topluluğun şiddeti desteklemesi ve muhalefeti susturması benim için derin bir ahlaki yaradır. Tanıdığım pek çok haham ve diğer Yahudi profesyonel, barış için konuşmaktan korkuyor ve aileleri ya da sinagogları tarafından dışlanma ya da kâr amacı gütmeyen kuruluşlarının fonlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar.

Şimdi Gazze bombalanarak toz ve kül yığını haline getirilirken, babam Toronto’da bir hastane odasında hayatının son evresine giriyor. Babamın hayatı bir kez daha, dışarıda vahşet sürerken, sadece dar bir odada yaşamaya indirgenmiş durumda. Ancak bu kez Gazze’deki ağır hastaların aksine babama iyi bakılıyor. Sıcak ve kuru, kucağa alınıyor ve seviliyor. Zamanı geldiğinde, onurlu ve rahat bir şekilde ölmesini sağlamak için yeterli yakıt ve yiyecek var. Babam bu dünyaya bir insan gibi muamele görerek gelmedi, ama bu dünyadan insan gibi bakılarak ayrılıyor. Herkes bunu hak ediyor.

Elliot Kukla Oakland’da yaşayan bir haham, yazar ve aktivisttir. Yakında çıkacak olan “The Lazy Day” adlı çocuk kitabının yazarıdır.

Ağırlıklı olarak gönüllü katkılarla yayınını sürdüren -Avlaremoz’da, sizlere daha çok içerik sunabilmek adına çeviri esnasında “DeepL Translator” yardımcı araç olarak kullanılmıştır.