Afedersin Antisemit Haberler

Dünyanın dört bir yanında Yahudi evleri işaretlenmeye devam ediyor

İsrail-Hamas savaşının başlamasıyla dünyanın dört bir yanında antisemitizm kendisini göstermeye devam ediyor. Almanya’da Davud’un Yıldızı ile işaretlenen evlerin ardından Türkiye’de, ABD’de, Tunus’ta, Rusya’da ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gerçekleşen pek çok antisemit olay yaşandı.

Paris, Fransa

Yahudilere ait evlerin Davud Yıldızı ile işaretlenmesi ise tekil bir olaydan ibaret değil. Geçtiğimiz günlerde Paris’in 14. bölgesinde kapılara mavi sprey boya ve kalıpla çizilen Davud Yıldızları X’te paylaşıldı.

31 Ekim tarihinde paylaşılan görsel sadece bununla sınırlı değil. Aynı bölgede yaklaşık 60 adet yıldız çizildiği tahmin ediliyor.

Euronews’un haberine göre Paris Savcılığı soruşturma başlattı. Savcılık yürütülen soruşturmanın bir etnik kimliği hedef alması sebebiyle ağırlaştırıcı ‘mala zarar’ suçu sebebiyle yürütüldüğünü belirtti. Savcılık yıldızların sarı olması durumunda Yahudileri küçük düşürme anlamı olurken, hali hazırda mavi olarak çizilmesinin İsrail-Hamas savaşına doğrudan bir gönderme olduğuna delalet ettiğini belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda Paris’in başka bölgelerinde benzer antisemit damgalama yapan işaretler konulduğu ve gerekli şikayetlerin yapıldığı belirtildi.

Buenos Aires, Arjantin

Bir diğer damgalama haberi ise Buenos Aires’ten geldi.

Caballito bölgesinde bulunan bir binanın girişine siyah sprey boya ile Davud’un yıldızı çizildi. Infobae‘nin haberine göre komuşlardan biri durumu fark ederek fotoğrafı sosyal medyada paylaşarak ırkçı saldırının duyurulmasına katkıda bulundu.

Meksiko, Meksika

Bir diğer ırkçı damgalama ise Meksika’da gerçekleşti. Yahudi Toplumu Güvenlik Komitesi’nin açıklamasına göre Yahudi toplumuna ait kurumların ve Yahudi toplumunun üyelerinin yaşadıkları bölgelerde duvarlara antisemit grafitiler çizildi.

Sosyal medyada da paylaşılan grafiti görselinde Davud’un Yıldızı eşittir Svastika ‘Asesinos’ (Katiller) yazdığı görülüyor.

Kapak fotoğrafı: Euronews, Paris.