Haberler

Berlin ve Roma’da Yahudiler hedefte

İsrail – Hamas savaşı sebebiyle uluslararası boyutta artan gerilim Avrupa’da kendisini antisemit eylem ve tehditlerle göstermeye devam ediyor.

Berlin’de bir sinagoga iki saldırı üst üste

18 Ekim 2023 günü Berlin’de bir sinagoga molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Alman siyasetçiler ve Yahudi kuruluşları saldırıyı kınadı.

Almanya’nın başkenti Berlin’in Mitte semtinde bulunan bir sinagoga molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Gece 03.45 civarı gerçekleşen saldırıda kimliği belirlenemeyen iki kişi içinde yanan bir sıvı bulunan iki şişeyi sinagoga fırlatıp kaçtılar. Şişelerin sinagoga isabet etmediği ancak içindeki yakıcı sıvının kaldırımda yangın oluşturduğu belirtildi. Yangın daha sonra polis tarafından söndürüldü.

Sabah 8:00’de ise aynı sinagoga başka bir saldırı girişimi oldu. Bir kişi motorlu scooter ile sinagogun önüne kadar geldikten sonra koşarak ve sloganlar atarak sinagoga yaklaşmaya çalıştı. Polis tarafından gözaltına alınan şüpheli daha sonra serbest bırakıldı.

Söz konusu sinagogun sadece bir ibadethane olmadığı aynı zamanda çocuk yuvası ve liseden oluşan 130 kişilik bir okula ve bakım merkezine ev sahipliği yapıyor.

Konsey: Bu psikolojik bir terör

Almanya Yahudileri Merkez Konseyi sinagoga yönelik saldırıyı şiddetle kınadı. Konsey: “Bu kundaklama girişimi Hamas terörünün Alman sokaklarında yüceltilmesinin mantıksal bir devamıdır. ‘Öfke Günü’ sadece bir deyim değildir. Bu, somut saldırılara yol açan psikolojik bir terördür” ifadeleri kullanıldı.

Güvenlik artırıldı

Almanya başbakanı Olaf Scholz kundaklama girişiminin ardından yaptığı açıklamada, sinagoglar ve Yahudi kuruluşları için güvenlik önlemlerinin artırıldığını bildirdi.

Roma’daki bir Yahudi Okulu’nda bomba ihbarı

Almanya’da gerçekleşen kundaklamadan sadece birkaç saat sonra Roma’nın merkezinde bulunan bir Yahudi okulu, bomba tehdidi aldıktan sonra tahliye edildi. Tahliyeden sonra uzmanlar binayı aramak için olay yerine intikal etti. Okulun da içinde yer aldığı Ghetto bölgesine girişler durduruldu.

Yahudi Toplumu: Bu bizim için bir tatbikat oldu

İtalyan medyası okulun kimliği belirsiz bir kişinin telefonu üzerine tahliye edildiğini söyledi. Yahudi toplumu ise yaşananların kendileri için bir tatbikat olduğunu ifade etti.

İtalya’da terör olasılığı sebebiyle Roma’da farklı önlemler alınması bekleniyor.