Arşiv Haberler

Savaş gruplar arasındaki nefreti körüklüyor

Başlayan savaş sonrası İsrail’e ve Filistin’e destek eylemlerinde Yahudilere ve Araplara yönelik nefret söylemleri yer alıyor. 

Avustralya ve Avrupa’daki Filistin destek eylemlerinde de antisemit sloganlar boy gösterdi. “Yahudileri yakın”, “Yahudiler gaz odasına” gibi nefret söylemleri eylemler sırasında kalabalık kitleler tarafından söylendi.

ABD’deki Filistin’le dayanışanlara karşı-protesto örgütleyen İsrail destekçileri, Gazze’de soykırım talebinde bulundu. “Gazze’yi dümdüz etmek”, “Gazze’yi otopark yapmak”, “herkesi süpürmek” gibi soykırım yapmaya yönelik nefret suçları dile getirildi.

Gerilim ve nefret söylemi sadece destek eylemleriyle sınırlı kalmadı. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın ifadesine göre askerler ve yerleşimciler Batı Şeria’da nefret suçu işleyerek 50’den fazla Filistinliyi öldürürken 700’den fazla kişiyi yaraladı. En az iki köy, Al-Qanub ve Wadi Al-Sik, İsrailli yerleşimcilerin uyguladığı şiddet sonucu tamamen boşaltıldı.

Almanya ve Fransa’da Filistin destek eylemleri yasaklandı. Filistin’e destek yürüyüşü yapmak isteyen kitleler polis müdahalesine maruz kaldı. 

Avrupa’da antisemitizm tırmanışa geçerken, ABD’de İslamofobik şiddet can aldı. CBS News’in haberine göre 71 yaşındaki ev sahibi, Müslüman oldukları için Filistinli-Amerikalı 6 yaşındaki çocuğu bıçaklayarak öldürdü ve 32 yaşındaki annesini ağır yaraladı. Altı yaşındaki çocuk yirmi altı kez bıçaklanırken annenin ondan fazla bıçak darbesi aldığı belirtildi.

İsrail’de aşırı sağcı bir grup, yaşamını yitiren Gazzeliler için dua eden solcu ve ultra-ortodoks Yahudi gazeteci Israel Frey’i tehdit etti. Adresinin ifşa edilmesinden sonra evinin önünde toplanan grup gazeteciyi tehdit ederken kendisine “hain” diyerek evinin önünde havai fişekler patlattı.