Makaleler

Bir Garip Harvard ve Onlara Ders Veren Seren Serengil – Harvardlı Rebeka

Şubat 2020’de, Amerika’nın önde gelen en prestijli üniversitelerinden Harvard, en büyük bağışlardan birini aldı. 200 milyon dolarlık bu bağış, Leonard Blavatnik adında Ukraynalı bir Yahudi’ye aitti. Yahudi iş adamların da büyük bağışçılar arasında yer aldığı bu prestijli üniversiteler Harvard’ı takiben, NYU, Stanford, Yale ve Ohio State olarak yer alıyordu.

Alan memnun, veren memnun, bu üniversiteye gidemeyenlerin derdi hiç değil, işler “free speech” başlığında gayet güzel gidiyordu. Ta ki Hamas İsrailli sivillere saldırana ve İsrail bu saldırılara cevap verene kadar. Sonrası malum, Amerika’ya hukuk, eğitim ve iş dünyasına önemli insanlar yetiştirecek bu prestijli üniversitelerden bir bir açıklama gelmeye başladı.

Bir tanesi Yale’den geldi:

“İşgalciler sivil insan değildir. Bu bu kadar zor olmamalı. (Saldırıda başı kesilen Yahudi çocuklar, öldürülen aileler ve müzik festivalinde katledilen gençleri ima ediyor)” Prof Zareenna Grewal- Yale

Onu takip eden Harvard üniversitesiydi.

Harvard üniversitesinden 33 öğrenci birliği sadece İsrail’i kınayan tek taraflı bir bildiri yayınladı.

Neler oluyordu?

Bir anda öğrenci birliklerinden gelen bildirileri okuyan vatandaşlardan tepkiler gelmeye başladı. 

Harvard’ın 33 öğrenci birliğinden yapılan bu açıklama, geri tepiyordu ama iş işten geçmişti.

Amerikalı milyarder Bill Ackman, Harvard Üniversitesi’nde Hamas’ın saldırısından yalnızca İsrail’i sorumlu tutan, sivillerin öldürülmesinde bir sorun bulmayan bu bildiriye imza atan öğrencilerin gizlenmemesi, isimlerin tek tek açıklanması gerektiği çağrısında bulundu.  Farklı şirketlerin CEO’larından da gelen mesaj şöyleydi: “Sivillere saldırıları onaylayan o Harvard’lı öğrencileri işe almayacağız.”

John Hasson ise işi ileriye götürdü: ” Haydi bildiriye imza atan Harvard öğrencilerini ve eğitmenlerini tek tek tanıyalım. İşte size listeden bir kesit: Harvard İnsan Hakları Gazetesi Yayın Yönetmeni, Pakistan Yüksek Mahkemesi’nden iki kanun katibi, George Soros’un halihazırda ve/veya daha önce finanse ettiği kuruluşlarda staj yapan iki öğrenci, Harvard Hukuk Profesörü Salma Waaheedi’nın asistanı bir öğrenci, ayrıca unutmayın Waahedi “Hukuk, İnsan Hakları ve İsrail- Filistin’e dair Sosyal Adalet” derslerini vermekte.”

Bildiriye imza atan Harvard Hukuk Öğrencileri isimlerinin açıklanması şirketler tarafından talep edilince işler karıştı.  Mezun olunca başvurusu yapacakları şirketlerin CEO’ları, bu bildiriye imza atanları tek tek öğrenmek istiyordu.  Sonrası malum, öğrenciler teker teker, bildiriyi okumadan (?) imzaladıklarını açıklamaya başladılar.

***

Ben Harvard Hukuk öğrencisiyim. Çoğu üye ne imzalandığına dair görüşünü bildiremiyor. Çoğunun haberi bile yoktu aslında. Bize bu kadar yüklenmeyin!” M. T.

***

İsrail’le ilgili bildiriyi imzalayan Harvard’lı grubun yönetim kurulu üyesi olarak bunun çok vahim bir durum olduğunu düşünüyorum ve görevimden istifa ediyorum. Bunun sebep olduğu acı için üzgünüm.  Topluluğumuzun resmi bir onay süreci yoktu ve imzalayana kadar açıklamayı görmemiştim. Kusura bakmayın.D. M.

***

Filistinlilere yapılan haksızlığa dikkat çekmek için imzaladığımız bildiriyi imzaladığımız için pişmanlık duyuyoruz……… 10 Nepalli vatandaşımızın Hamas saldırılarında hayatını kaybettiğini öğrendik… imzamızı bildiriden çekiyoruz”. Harvard Nepalli Öğrenciler Birliği

***

30’dan fazla Harvard öğrenci birliğinin adına yapılan bu açıklamadan tiksiniyorum ve kimseye boyun eğmiyorum. Lütfen herkes derin bir nefes alsın. Bu gruptaki çoğu kişi bildiriyi yayınlamadan önce görmemişti. Bildiriyi onaylayanlar da neyi onayladıklarını tam olarak anlayamadılar. Muhtemelen bazıları saftı ve pek akıllıca davranmadılar.  Bildiriye imza atan kişileri kötülemek yapıcı değil ve bunun da zamanı hiç değil. Bu durumun gerçekleşmesinden dolayı çok üzgünüm”. Harvard Emeritus Profesörü Lawrance H. Summers . “

Lütfen Hamas’ın terörist saldırısını kınadığımızdan şüpheniz olmasın. Bölgede uzun süredir devam eden çatışmaların sebeplerine ilişkin bireysel görüşler ne olursa olsun, bu tür insanlık dışı saldırı mide bulandırıcıdır.” Claudine Gray, Başkan, Harvard

Harvard’da bu bildiriye imza atan isimlerin üzerinde asılı olduğu bir araba ise şu an kampüste “Harvard’ın ünlü antisemitleri” olarak dolaşmakta.

Harvard Hukuk Öğrencilerinin bildirileri okumadan imzaladığı bu süreçte, gerçekten de sağlam avukatlık örneği görüyoruz.

Ha bu arada Seren Serengil “ Şimdi bu Netanyahu Hitler’i haklı çıkar mıyor mu?” diye Instagram’da açıklama yapmış.  Sonra o da bazı Harvard öğrencileri gibi açıklamasını silmiş.

O da yazdığını okumamış olabilir.

Olsun…alıştık.

Görülmek üzere bu naçizane görüş için taa Harvard’a gitmeye gerek yok.  

Paranız cebinizde kalsa da olur.

Ben de muhtemelen bu yazıdan sonra Harvard’a gidemem.

O da olsun…

Bize her yer harvırd.

İmza: Harvardlı Rebeka