Göze Çarpanlar

X’te örgütlenen Naziler, ırkçılık, antisemitizm ve Filistin’in özgürlüğü – Rob Ferguson

Kaynak: Marksist.org

ABD’de beyaz üstünlüğü savunucuları ve neo-Nazi gruplar, Yahudi İftira ve İnkarla Mücadele Birliği’ne (ADL) karşı antisemit bir sosyal medya kampanyası başlattı. Birkaç saat içinde ABD’de 400 bin tweet’e ulaşan bir fırtına koptu.

Kampanyayı yürütenler, ABD aşırı sağının önde gelen isimleriydi.

Beyaz milliyetçi Keith Woods #BantheADL (ADL’yi yasakla) hashtag kampanyasını başlattı. Woods, “ADL beyaz karşıtı bir örgüttür. Şimdi #BanTheADL zamanı” diye yazdı.

Aşırı sağcı Turning Point USA’den Charlie Kirk, aşırı sağcı sosyal medya sitesi Gab’in CEO’su Andrew Torba, Holokost inkârcısı Nick Fuentes ve neo-Nazi Matthew Parrot kampanyaya katıldı.

 “X” CEO’su Elon Musk daha sonra 24 saat içinde 28 kez tweet atarak hashtag trendini dünya çapında aktif bir şekilde destekledi.

Musk daha önce de Yahudi finansçı George Soros’a yönelik antisemitik saldırılara katılmış ve “Soros insanlıktan nefret ediyor” demişti.

ADL, 1913 yılında yükselen antisemitizme tepki olarak kurulmuştur. 1930’larda ABD’deki Nazilere karşı çıkmış ve 1950’lerde sol karşıtı cadı avcısı senatör Joseph McCarthy’yi de eleştirmiştir.

Ancak 1970’lerden bu yana ADL, İsrail’i eleştirenleri susturmak için kampanya yürütmüş, akademisyenlerin işten çıkarılması çağrısında bulunmuş ve yasal işlem başlatmıştır. Solu, sağdan daha büyük olmasa bile ona eşit bir tehdit olarak gösterdiler.

ADL ulusal direktörü Jonathan Greenblatt, “Siyonizm karşıtlığı antisemitizmdir. Nokta.”

Bu kötü sicil, bazılarının hashtag kampanyasını kararlı bir şekilde reddetme konusunda isteksiz davranmasına yol açtı. 

Hatta bazıları hashtag’i bizzat destekledi. Ancak ADL karşıtı kampanyanın motivasyonu Siyonizm karşıtlığı değildir.

Musk’ın neo-Nazileri “X” üzerinde platformlaştırmasıyla tetiklediği antisemitizm ve beyaz üstünlükçü fikirler kampanyanın itici güçlerini oluşturuyor.

Bu kampanya aşırı sağın tabanını genişletme çabasına işaret ediyor. Dünyanın en zengin adamı, 1920’lerin otomobil patronu Henry Ford’un bir yansıması olarak bugün açıkça antisemitizmi teşvik ediyor ve faşizme kur yapıyor.

Solun alması gereken pozisyon, siyahi profesör ve yorumcu Marc Lamont Hill tarafından dile getirildi.

Haber kanalı CNN, “nehirden denize özgür bir Filistin’i” desteklediği için ADL’nin baskısıyla kendisini işten çıkardı.

Ancak Hill haklı olarak Musk’ın ADL’ye saldırısını “derin antisemitik” olarak tanımlıyor ve onu “X “i “beyaz üstünlükçü bir lağım çukuruna” dönüştürmekle suçluyor.

Hill aynı zamanda, “Antisemitizmin her türüyle mücadele ederken Filistinlilerin yanında durmalıyız” ve ekliyor:

“Onlara yönelik antisemitik saldırılara karşı çıkarken ADL’yi de eleştirmeliyiz.”

Antisemitizm ABD’de ve Avrupa’da yaygınlaşıyor. Bu sadece Yahudilere yönelik bir saldırı değil, solun ve ırkçılık ve baskıyla mücadele eden herkesin boğazına saplanan bir hançerdir.

Buna karşı çıkmazsak hepimizi tehlikeye atarız.