Arşiv Haberler

Romanya’da Holokost Müzesi Açılacak

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ülkesinde Yahudi kültürü ve Holokost’u anlatan bir müze açılacağını duyurdu. Resmi adı ‘Romanya’da Yahudi Tarihi ve Holokost Milli Müzesi’ olacak kurum ülkenin ilk Holokost müzesi olacak ve Romanya’daki zengin Yahudi geçmişi genç nesillere aktaracak.

İkinci Dünya Savaşı boyunca Romanya’nın kontrol ettiği topraklarda 380.000 Yahudi katledilmişti. Yad Vashem’e göre savaş öncesi Romanya’da 757.000 Yahudi yaşıyordu. Bunların yarısı kadarı katledilirken birçoğu farklı yollarla kaçmaya çalıştı. Türkiye’nin Holokost tarihinde adı sıkça geçen ve neredeyse tüm yolcuları Türkiye’nin giriş izni vermemesi yüzünden Karadeniz’de boğularak ölen Struma gemisi de Romanya’dan kaçmaya çalışan Yahudileri taşıyordu.

Romanya ayrıca en bilinen Holokost kurtulanlarından Elie Wiesel’in doğum yeriydi. Hükümet müze projesini tanıtırken Wiesel’in evine geçen sene yapılan antisemit saldırıyı da hatırlattı ve bu gibi olayların olmaması için eğitimin arttırılması gerektiğinin altını çizdi.