Arşiv Haberler

Elie Wiesel’in çocukluğunu geçirdiği eve antisemit saldırı

Romanya’nın kuzey batısında bulunan Sighetu Marmatiei kentindeki eve yazılan antisemit yazılar polis tarafından araştırılıyor.

Tarihsel anıt olarak korunan Wiesel’in evi üzerine pembe boyalarla “Hitler’le birlikte cehennemde” ve “antisemit pedofilin umumi tuvaleti” yazılması üzerine polis detaylı bir soruşturma başlattı.

Romanya’da faaliyet gösteren Antisemitizm İzleme Örgütü, bu saldırıyı “Elie Wiesel’in ve Holokost kurbanlarının ve Holokost’tan kurtulanların anısına karşı bir vandalizm” olarak nitelendirdi.

Elie Wiesel Ulusal Enstitüsü Holokost Çalışamaları ise ayrıntılı bir soruşturma talep etti. Enstitü, Romanya’nın başkanı ve hükümetinin antisemitizmle ve Holokost inkarı ile mücadele edileceğini vaat ettiğini fakat bazı grupların Romanya’nın Holokost’taki rolünü inkar etmeye yahut önemsiz göstermeye çalıştığını belirtti.

Elie Wiesel’le birlikte bu kasabadan 14 bin Yahudi 1944 Mayısı’nda Nazi ölüm kampı Auschwitz’e götürüldü. Annesi ve kız kardeşi kampta öldürülürken, iki kız kardeşi ve Wiesel hayatta kalmayı başarabildi.

1960’ta yazdığı kitabı Gece ile Auschwitz ve Buchenwald ölüm kamplarındaki deneyimini anlatan ve Nazilerin suçlarının ifşasına yol açan Wiesel, 1986’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştı. 2016 yılında da hayatını kaybetmişti.

Romanya, Nazi yanlısı diktatör Ion Antonescu yönetiminde 1941-1944 yılları arasında 150 bin Yahudi ve 25 bin Roman’ın Nazi ölüm kamplarına yollanmasını sağlamıştı. 19.6 milyon nüfuslu Romanya’da 6 bin Yahudi yaşıyor.

(Guardian’ın haberinden derlenmiştir.)

1 comment on “Elie Wiesel’in çocukluğunu geçirdiği eve antisemit saldırı

  1. […] Hükümet müze projesini tanıtırken Wiesel’in evine geçen sene yapılan antisemit saldırıyı da hatırlattı ve bu gibi olayların olmaması için eğitimin arttırılması gerektiğinin […]

Comments are closed.