Afedersin Antisemit Haberler

Fener’deki Meryem Ana Kilisesi ve Fener Rum Lisesi’ne ırkçı saldırı

Gerçek Gündem‘den Melike Çapan’ın haberine göre 8 Kasım Çarşamba akşamı İstanbul’da Rum toplumuna ait Fener’deki Meryem Ana Kilisesi ve Fener Rum Lisesi’ne taşlı bir saldırı gerçekleşti. Okul ve kilisenin duvarlarına “Kahrol İsrail” ve “Kudüs Filistin’in başkentidir” yazıldı.

İsrail-Hamas Savaşı otuz üçüncü gününde devam ederken Türkiye’de Yahudi toplumu başta olmak üzere Türkiye’deki tüm azınlık toplumlarına yönelik ırkçı ve ayrımcı saldırılar gerçekleşiyor.

Melike Çapan’ın haberine göre Fener’deki Kanlı Kilise olarak bilinen Meryem Ana (Muhliotissa) Kilisesi, Fener Rum Lisesi ve metruk yemekhanesinin duvarlarına ırkçı yazılamalar yapıldı. Duvarlara “Kahrol İsrail” ve “Kudüs Filistin’in başkentidir” yazıldı. Ayrıca okul ve kilise binasına taş atıldığı öğrenildi.

Saldırının akabinde kilisenin zangocu Balat’ta bulunan karakola şikayette bulundu. Görgü tanıklarının ifadesine göre, yazılamalar ve taş fırlatma takkeli, sarıklı 3-4 kişilik bir grup tarafından yapıldı. Saldırıyı gerçekleştirenler henüz bulunamadı.

Türkiye Yahudi Toplumu antisemit saldırıların hedefinde bulunmamak amaçlı tüm birimlerinde güvenlik önlemini artırırken Yahudi Kültürü Avrupa gibi büyük faaliyetlerinin yanında 15 Kasım 2003‘te Neve Şalom ve Şişli Beth İsrael Sinagoglarına gerçekleştirilen eşzamanlı saldırıların 20. yıl anmalarını da iptal etmişti. Savaş başladığından beri sosyal medya üzerinden Türkiye Yahudi Toplumu’nun paylaşımlarına sayısız antisemit içerikli mesaj gelirken, İzmir’deki Etz Hayim Sinagogu da benzer şekilde sprey boya ile yazılanmıştı.