Afedersin Antisemit Haberler

Los Angeles’ta Yahudi bir adam karşılıklı gerçekleşen İsrail-Filistin gösterilerinde öldürüldü

Kaynak: Times of Israel

Los Angeles bölgesindeki Filistin yanlısı bir protestoda yaşanan bir arbedenin ardından Yahudi bir adam pazartesi günü yaralarına yenik düşerek öldü.

69 yaşındaki Paul Kessler, yetkililerin açıklamasına göre Los Angeles’ın dışında karşılıklı gerçekleşen İsrail yanlısı ve Filistin yanlısı gösteriler sırasında çıkan bir çatışmanın ardından düşerek başını çarptı.

Los Angeles Büyük Yahudi Federasyonu’nun açıklamasına göre, Kessler’ın başına Westlake Village’deki Filistin yanlısı göstericilerinden biri elindeki megafonla vurdu.

Ancak, Rabbi Michael Barclay, Kessler’ın ölümüyle ilgili durumun hala net olmadığını belirtti ve şu şekilde bir açıklama yaptı:

“Yaşlı bir Yahudi’nin Gazze gösterisine karşı çıktığı, yere düştüğü ve öldüğü dışında şu anda tam olarak ne olduğu net değil. Bu noktada ne olduğunu BİLMİYORUZ, şahıs düştü mü, itildi mi veya saldırıya mı uğradı, bunlar hala bilinmiyor. Lütfen söylentileri yaymayın. Yakında neler olduğunu öğreneceğiz.”

Kessler’ın ölümü cinayet olarak araştırılıyor. Ayrıca Ventura İl Şeriflik Dairesi’nden yapılan bir açıklamaya göre yetkililer nefret suçu olasılığını da göz ardı edilmediği belirtildi. Henüz hiç kimsenin konuyla ilgili olarak gözaltına alındığı açıklanmadı.

Kessler, karşılıklı gösteriler sırasında Pazar günü saat 15:30 civarında yaralandı. Olay polise bir şiddet olayı bildirildi ve olay yerine gönderilen ekipler, Kessler’ın başından yaralandığını belirtti.

Polis departmanı yaptığı açıklamada: “Tanık ifadeleri, Kessler’ın karşı göstericilerle fiziksel bir mücadele içinde olduğunu gösterdi. Mücadele sırasında Kessler geriye düştü ve başını yere çarptı,” dedi.

Rabbi Barclay daha sonra, polisin ne olduğuna dair çelişkili raporlar aldığını ve sosyal medyada etkinlikte bulunduğu belirtilen bir şüpheliyi sorguladığı hususunda tweetler attı.

Barclay, polisin Kessler’ın yere düştüğü anları gösteren videoyu görmediğini söyledi. NBC4’e göre Kessler’ın telefonunda olayın görüntülerinin olduğuna inanılıyor ve polis telefonun kilidinin açılması için uğraşıyor.

Stop Antisemitism hesabı tarafından Intagram’da paylaşılan olayla ilgili olduğu söylenen kısa bir videoda, kaldırım üzerinde mavi-beyaz çizgili bir gömlek ve kot giyen yaşlı bir adamın başında kanlar içinde yattığını görünüyor. Filistin taraftarı semboller taşıyan bir kadın bu kişiye yardım etmek için çömelirken, başka bir adam daha bu kişiye yardım etmeye çalışıyor.

Yahudi Fedarasyonu’nun ölüm üzerine açıklaması ise şu şekilde: “Westlake Village’da bir Filistin taraftarı gösterisinde bir Filistin taraftarı gösterici tarafından megafonla başına vurulan yaşlı bir Yahudi adamın trajik ölümünü öğrendiğimiz için yıkıldık. Kalbimiz kurbanın ailesiyle birlikte.”

Kessler’ın ölümü, İsrail-Hamas savaşının başlamasının ardından bir ay içinde meydana geldi. 7 Ekim’den bu yana dünya genelinde büyük çaplı İsrail yanlısı ve Filistin yanlısı gösterileri gerçekleşti ve yetkililer antisemitizmin ve İslamofobi’nin arttığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Gösteriler veya afişlerle ilgili başkaca fiziksel çatışmalar ve saldırılar meydana gelirken, bu savaşla bağlantılı bir protestoya dayalı bildirilen ilk ölüm oldu.

Yahudi Federasyonu’nun açıklamasında ayrıca bu yıl bu bölgede gerçekleşen önceki antisemit olaylara da atıfta bulunuldu. “Los Angeles’ta bu sene vuku bulan dördüncü antisemit olay bu. Uygar bir toplumda şiddetin yeri yoktur. Güvenlik talep ediyoruz. Topluluğumuza karşı şiddeti hoş görmeyeceğiz. Onu önlemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” denildi.

Kapak görseli: Stop Antisemitism’in paylaştığı video içerisinden bir kare