Afedersin Antisemit Haberler

Dağıstan’ın Mahaçkale Havalimanı’nda Yahudilere yönelik ırkçı saldırı

29 Ekim Pazar gecesi Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’ndeki Mahaçkale Havalimanı’nda İsrail’den kalkan ve içinde Yahudilerin de olduğu tahmin edilen bir uçağı karşılamak üzere yüzlerce kişi uçağın inişiyle eş zamanlı olarak havalimanına baskın yaptı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde baskını gerçekleştiren grubun antisemit sloganlar attığı, ‘Allahu Ekber’ diye bağırdığı, kimilerinin Filistin bayrağı salladığı ve uçaktan inenleri öfkeyle aradığı görülüyor. Kalabalığın bir kısmı ise aprona inerek uçağın etrafını sardı.

Yaşanan linç girişiminin sonucunda bir çoğu polis olmak üzere 20 kişinin yaralandığı ve 2 kişinin durumunun ciddiyetini koruduğu bildirilirken, kalabalıktan 60 kişisinin ise gözaltına alındığı duyuruldu.

Yaşanan bu ırkçı olaydan sonra havalimanı geçici olarak kapatıldı.

Yerel gazetelerin haberlerine göre Dağıstan’da benzer bir linç girişimi birkaç gün önce İsrailliler’in kaldığı tahmin edilen bir otelin önünde de yaşanmış.

Yaşananlardan sonra İsrail Dış İşleri Bakanı ve Beyaz Saray Güvenlik Sözcüsü uyarılarda bulunup açıklama yaparken Ukrayna Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky de yaşananların ardından X’te bir açıklama yaparak, Rusya’da anti-semitizmin sistematik olduğunu belirtti.

Zelensky paylaşamında: ‘Öfkeli bir kalabalığın Tel Aviv’den kalkan uçakta İsrail vatandaşlarını aramak için havaalanına girdiği Rusya’nın Mahaçkale kentinden korkunç videolar.
Bu Mahaçkale’de yaşanan münferit bir olay değil; daha ziyade Rusya’nın diğer uluslara yönelik devlet televizyonu, uzmanlar ve yetkililer tarafından propagandası yapılan yaygın nefret kültürünün bir parçası. Rusya Dışişleri Bakanı geçen yıl bir dizi Yahudi karşıtı açıklama yapmıştı. Rusya Devlet Başkanı da antisemit söylemlerde bulunmuştu.
Resmi televizyonda Rus propagandası yapanlar için nefret söylemi rutin bir şey. Orta Doğu’daki son gerginlik bile Rus ideologların Yahudi karşıtı açıklamalarına yol açtı. Rusya’nın antisemitizmi ve diğer uluslara yönelik nefreti sistemiktir ve köklüdür. Nefret, saldırganlığı ve terörü tetikleyen şeydir. Nefrete karşı çıkmak için hep birlikte çalışmalıyız,’
dedi.