Arşiv Göze Çarpanlar

İsrailli solcu akademisyenlerden dünya soluna tepki

Kaynak: Independent Türkçe

“Solcuların böyle bir ahlaki duyarsızlık sergileyeceklerini düşünmemiştik”

İsrail’de 60’dan fazla solcu akademisyen ve barış aktivisti bir bildiri yayımlayarak, Avrupalı ve Amerikan ilerici grupların Hamas’ın saldırılarına verdiği “yetersiz yanıttan” duydukları hayal kırıklığını aktardı.

Bildiride, “Korkutuğumuz gibi, küresel solun bazı unsurları, şimdiye kadar siyasi ortaklarımız olan bazı kişiler yaşanan korkunç olaylara kayıtsızlıkla yanıt verdiler. Hatta bazen Hamas’ın eylemlerini akladılar” ifadeleri kullanıldı.

İsrailli entelektüellerin bildirisi şu şekilde devam etti:

Bazıları şiddeti kınamayı reddetti ve dışardan gelenlerin baskı altındakilerin eylemlerini yargılama hakkı olmadığını öne sürdü. Diğerleri çekilen acıları ve yaşanan travmayı küçümsedi, İsrail toplumunun bu trajediyi kendi hazırladığını söyledi. Kimileri, kendilerini ahlaki şoktan tarihi karşılaştırmalar ve bahanelerle korudu. Hatta az sayıda olmayan bazıları, toplumumuzun tarihindeki en karanlık günü bir kutlama nedeni olarak gördü.

Bildiriye imza atanlar arasında Yahudi ve Arap akademisyen ve yazarların yanı sıra İsrail’deki sol partilerden üç eski vekil de yer aldı.

Hamas saldırılarının ardından yaşanan süreçle ilgili dünya soluna tepki gösterilen açık mektupta, “Şu anda, küresel soldan gelecek, iki taraftan sivillerin öldürülmesine karşı açık bir çağrı şeklindeki dayanışma ve desteğe hiç olmadığımız kadar ihtiyacımız var” dendi.

Geçen hafta ABD’nin önde gelen üniversiteleri Harvard, Columbia ve Stanford’daki Filistin’e destek gösterileri Batı’da tartışma yaratmıştı.

İsrailli akademisyenler ve barış aktivistlerinin bildirisinde, “Solcuların, eşitlik, özgürlük, adalet ve refah savunucularının böyle bir ahlaki duyarsızlık ve siyasi pervasızlık sergileyeceğini hiç düşünmemiştik” ifadelerine yer verildi.

Hamas’ın dini ve baskıcı bir örgüt olduğu vurgulanan bildiride, “Sivilleri evlerinde vurmak aklanamaz. Çocukları ailelerinin önünde öldürmenin mantıklı bir açıklaması olamaz. Eğlenmeye gidenlerin zulüm ve infazla karşılaşması sebeplendirilemez. Bu eylemlerin meşrulaştırılması ve bahaneler üretilmesi sol siyasetin temel ilkelerine ihanettir” dendi.

Bildiriye imza atanlar arasında akademisyenler Eva IIllouz, Aviad Kleinberg, Yael Sternhell, tarihçi ve insan hakları aktivisti Adam Raz, eski milletvekili Mossi Raz ve yazar Odeh Bisharat gibi isimler bulunuyor.

Hamas’ın saldırılarının ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı operasyon tüm dünyadaki sol partiler tarafından tepkiyle karşılanmış ve birçok siyasi hareket Filistin’e destek açıklamaları yapmıştı.