Göze Çarpanlar

Sümela Manastırı’nda 10. kez ayin yapıldı | İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi tepki göstermiş, iptal edilmesini istemişti

Kaynak: Medyascope

Hristiyan aleminde “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen bugün (15 Ağustos) Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda ayin yapıldı. Ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, ayinin “Trabzon’un fethiyle aynı güne denk gelmesinin tesadüf olamayacağını” söyleyerek iptal edilmesini istemiş, Fener Rum Patrikhanesi ise ayinin tüm dünyada 15 Ağustos’ta kutlandığı yanıtını vermişti.

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Türkiye’nin en önemli inanç merkezlerinden Sümela Manastırı’nda Hristiyan dünyasında “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bugün, 10. kez ayin yapıldu. Ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Ayin yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Sümela Manastırı, Hristiyanların Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü olarak kabul ettiği 15 Ağustos’ta 88 yıl aradan sonra ilk kez 2010 yılında ayine sahne olmuştu. Bu ayini de Patrik Bartholomeos yönetmişti. Manastır 2015’te restorasyona girmiş, bu sürecin tamamlanması sonrasında da her sene ayine izin verilmişti.

Sümela Manastırı’ndaki ayine tepki gelmiş, iptal edilmesi istenmişti

Her yıl Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda düzenlenen Meryem Ana Yortusu, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partili siyasiler tarafından hedef gösterilmiş, ayinin iptal edilmesi istenmişti.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu 15 Ağustos’ta düzenlenen ayinin “Trabzon’un fethiyle aynı güne denk gelmesinin tesadüf olamayacağını” söylerken, ayinin iptal edilmesini istemişti.

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin ise Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına karşı çıkmış ve söz konusunu ayninin Lozan Barış Anlaşması’nı ihlal ettiğini öne sürmüştü.

Fener Rum Patrikhanesi’nden açıklama: Tüm dünyada Hristiyanlar tarafından 15 Ağustos’ta kutlandığı anımsatıldı

Fener Rum Patrikhanesi, Meryem Ana Yortusu’nun hükümetin izniyle son 10 yıldır olduğu gibi bu sene de Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda yapılacağını, bazı siyasetçiler tarafından dini faaliyetlerinin hedef gösterilmesinin kendilerini üzdüğünü bildirmişti.

Patrik Bartholomeos da Sümela’daki ayine izin verilmesinin ardından dün Trabzon’dali Santa Maria Kilisesi’nde katıldığı akşam ayininde ise “Trabzon ve Sümela’ya gelmemize müsaade eden ve ilgili izni veren makamlara da huzurlarınızda dünya Ortodoks müminleri adına yeniden teşekkür etmek isteriz” demişti.

Fener Rum Patrikhanesi’nden yapılan açıklama şöyle:

“Meryem Ana Yortusu’nu bizler de memleketimizde birçok kilisede kutluyoruz. Hükümetimizin izniyle son 10 yıldır olduğu gibi bu sene de Patrikhanemiz yortuyu Meryem Ana’ya adanmış olan Sümela Manastırı’nda yapacaktır. Son günlerde bazı siyasetçiler tarafından dini faaliyetimizin hedef gösterilmesi bizi derinden üzmüştür. Sadece birkaç saatliğine bayramımızı kutlamak için gideceğimiz Trabzon ziyaretimiz siyasi söylemlerle hedef haline getirilmiştir. Bu topraklarda asırlardır yaşayan bir millet olarak bize karşı yapılan bu haksız söylemleri kınıyoruz. Devletimize güvenimiz tamdır.”