Dört yıldır Türkiye’de hapis yatan Azoulay’ın yaşadığı kötü muamele için birçok sivil toplum kuruluşu ve hak savunucusu harekete geçti.
Change.org’da hakkında imza kampanyası başlatılan Fabien Azoulay hakkında detaylı haber veren oluşumlardan biri de Hapiste LGBTİ+ oldu.
Tiffany Fillon’un yazdığı ve Meriç G. Doğan’ın çevirdiği haber şu şekilde:
“France24.com’un 13/04/2021 tarihli haberinin fransız asıllı eşcinsel mahpus Fabien Azoulay’la ilgili kısımlarını sizlerle paylaşıyoruz :
İstanbul Ceza Mahkemesi, 2017 yılında Fabien Azoulay’ı 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırdı. Avukatları ve akrabaları, o zamandan beri Fransa’ya geri gönderilmesi için savaşıyor. Yakın zamanda, Fransız hükümetine baskı yapmak amacıyla davasını kamuoyuna açıklamaya karar verdiler.
Giresun hapishanesinden ailesine gönderdiği mektuplarda Azoulay, “Bir mucize için her gün dua ediyor ve ağlıyorum. Burada 16 yıl sekiz ay kalmayı hayal bile edemiyorum” diye yazdı.
43 yaşındaki Azoulay, “Yasaklanmış bir narkotik ürünü ithal ettiği” gerekçesiyle neredeyse dört yıldır hapiste, Fransız devletinden cezasının geri kalanını kendi ülkesinde çekebilmesi için onu ülkesine geri göndermesini istiyor.
Eşcinsel ve Yahudi olan Azoulay, günlük olarak tacize uğradığını, kötü muamele gördüğünü ve tehdit edildiğini söylüyor.
Azoulay’ın avukatlarından biri olan Carole-Olivia Montenot, müvekkilinin yaşadığı dehşeti duyduğunda bir acizlik hissettiğinden bahsediyor. FRANCE 24’e verdiği demeçte, “Korkunç. Göz korkutuluyor, mahpus arkadaşları ona İslam’a dönmesini ve günde beş kez namaz kılmasını söylüyor. Aynı zamanda cinsel yönelimi nedeniyle de tacize uğradığını söylüyor.”
Think-thank Hexagon Society’nin kurucusu ve Fabien Azoulay Destek Komitesi başkanı Sophie Wiesenfeld, “Tutukluluk koşulları insan onuruna bir saldırıdır” dedi.
Azoulay’ın bir akrabasına gönderdiği mektupta “Burada küçük bir alanda pek çok kişiyle beraber yaşıyoruz. Geceleri tuvalete gitmek için uyuyan insanların üzerinde yürümek zorundayız. Uyandıklarında sinirleniyorlar ve kavga çıkıyor.” diye yazdı.
“Türkiye’de yakın zamanda bu uyuşturucu yasaklandı”
Azoulay, yaklaşık dört yıl önce Türkiye’ye yola çıktığında, sonunda bir Türk hapishanesine düşeceğini asla düşünmemişti. Saç ektirmek için İstanbul’a yaptığı gezi sırasında, parti çevrelerinde popüler, sentetik bir ilaç olan GBL’yi (Gamma-Butyrolactone) satın aldı. Litvanya menşeili bir web sitesi üzerinden 300 dolar ödeyerek aldığı ürünün oteline teslim edilmesini sağladı.
Montenot, “Ürün Türkiye’de sadece birkaç ay önce yasaklanmıştı. Ancak web sitesi onu yasaklayan ülkelerin listesini güncellememişti. Bu nedenle Azoulay, bu ürünün Türkiye’de yasadışı uyuşturucu olarak sınıflandırıldığından habersizdi.” dedi.
Türk gümrüğü paketi yakaladı ve Azoulay’ın otel odasına kadar takip ederek onu tutukladı.
Montenot’a göre, tutuklamayı “her biri yaklaşık beş dakika süren art arda küçük duruşmalar” izledi. Azoulay’ın kaderinin 27 Şubat 2018’de, “tüm çeviriler dahil yaklaşık 15 dakika süren hızlandırılmış bir yargılamanın” sonunda belirlendiğini söyledi. Mahkeme Fransız vatandaşını 20 yıl hapis cezasına çarptırdı, daha sonra temyiz duruşmasında iyi halden 16 yıl sekiz aya indirdi.
Temyize ve yasal bir dilekçeye rağmen, Türk mahkemeleri ilk kararı onayladı. Azoulay’ın cezası Ocak 2019’da kesinleşti. Beş ay sonra avukatları, cezasını Fransız topraklarında çekmesine izin verecek bir geri dönüş talebinde bulundu.
Azoulay, ilk olarak İstanbul’un Maltepe ilçesinde bir ceza infaz kurumunda hapsedildi. Dini bağını gizlemenin gerekli olduğuna inanıyordu ve bir arkadaşına gönderdiği bir mektupta “cihatçıların diğer mahpusları radikalleştirmeye çalıştığını” açıkladı. Bu aşırı kalabalık hapishanede zorla ibadetlere, fiziksel şiddete maruz kaldığını ve hatta bir cinayete tanık olduğunu söyledi.
“Bir adam dört Suriyeli tarafından boğazı kesilerek öldürüldü. Ben uyuyordum ama diğer mahpusların çığlıkları beni uyandırdı. Her yerde kan görmek korkutucuydu, bir korku filminden daha beterdi. Daha sonra ölen mahpusun Suriyelilerden birine cinsel yaklaşımda bulunduğunu öğrendim. Allah adına eşcinselliğinden dolayı canıyla yaptığını ödemek zorunda kaldı. ” dedi.
‘Tali hasar’
Cinsel yönelimini diğer mahpuslardan saklamaya çalışsa da Azoulay, Kasım 2019’da homofobik bir saldırının kurbanı oldu. Montenot’un aktardığı üzere “Bir mahpus, eşcinsel olduğunu biliyordu. Gecenin ortasında, Fabien’in vücudunun her yerine kaynar su fırlattı. Bu durum ikinci derece yanıklara sebep oldu, Fabien’in hastaneye kaldırıldı.”
Azoulay’ın avukatları durumu Fransa’nın dışişleri bakanlığına bildirdi ve acil toplantı çağrısında bulundu. Bakanlık, Azoulay’ın Türkiye’deki başka bir hapishaneye nakledilmesini önerdi. Azoulay’ın hukuk ekibi, bu öneriyi reddetti ve geri gönderilmesi için taleplerini yineledi.
Olayın ardından Azoulay şu anda bulunduğu hapishaneye İstanbul’a 800 km uzaklığa gönderildi. Wiesenfeld, “Orada İstanbul’dakinden daha izole durumda” diyor ve ekliyor: “Bölge cihatçılarla çevrili ve tehlikeli olduğu için ailesi artık onu ziyaret edemiyor.”
Ağabeyiyle mektuplaşmaları ve haftalık kısa bir telefon görüşmesi, ailesiyle olan tek iletişim aracı.
Geri dönüş süreci ise bir çıkmazda. Avukatları 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Fabien Azoulay’ın durumunda Kasım 2019’da resmi olarak yapılan nakil talebinden bu yana neredeyse iki yıldır herhangi bir ilerleme görülmedi.” dedi ve “Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gergin olduğunun farkındayız, ancak Fabien Azoulay’ın bunun yükünü taşıması kabul edilemez. ” ekledi.
(Yazan: Tiffany Fillon – Çeviri : Meriç G. Doğan)
Fotoğraf açıklaması : 2016’da New York’ta Fabien Azoulay. © Fabien Azoulay / Facebook”
Avlaremoz’un resmi bir görüşü yoktur. Yayımlanan yazılar, yazı sahibinin kendi görüşleridir. Çok sesli bir platform olma amacı taşıyan Avlaremoz’da, nefret söylemi içermedikçe, farklı düşünceler kendisine yer bulmaktadır.
[…] 2017 yılında yasak madde satın almaktan 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılan Fransız vatandaşı Fabien Azoulay hala Giresun’da hapis yatıyor. Eşcinsel ve Yahudi olan Azoulay mektuplarında cinsel yönelimi ve dini kimliği yüzünden tacize uğradığını ve cinayete tanık olduğunu söyledi. […]
[…] bir narkotik ürünü ithal ettiği” gerekçesiyle 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırmıştı. Avukatları ve akrabaları, o zamandan beri Fransa’ya geri gönderilmesi için savaşıyor. […]
[…] bir narkotik ürünü ithal ettiği” gerekçesiyle 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırmıştı. Avukatları ve akrabaları, o zamandan beri Fransa’ya geri gönderilmesi için savaşıyor. […]
[…] zorlukları ve baskıyı anlatıyor, Fransa’nın kendisi için harekete geçmesini istiyordu. Azoulay ve avukatı hem cinsel hem de etnik-dini kimliği üzerinden kötü muameleye maruz […]