Haberler

Bernie Sanders Başkan Adaylığından Çekildi

Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en başarılı Yahudi başkan adayı Bernie Sanders bugün kampanyasını sonlandırdığını açıkladı. Sanders başkanlık yarışında 914 delegeyle ikinci gidiyordu; geriye kalan son aday olan Joe Biden 1217 delegeyle birinci olmuş oldu.

ABD tarihindeki en progresif ve sol Demokrat kampanyasını yürüten Sanders aday değil hareket merkezli bir kampanya yürüttü. Sloganı ‘Not me Us‘ (Ben değil Biz) bu fikri temsil etti.

İmza politikaları herkes için sağlık sigortası ve Yeşil Yeni Anlaşma (Green New Deal) olan Sanders ayrıca ülkenin dış politikasında büyük değişikler öngörüyordu. COVID-19 salgını üzerine ABD’de son iki haftada 6.6 milyon insanın işsizlik desteği için başvurması üzerine iş üzerinden sağlık sigortası sisteminin sorunları ve herkesin sigortalı olmasının önemi kanıtlanmış oldu.

2015-16’da Hilary Clinton’a yenilen Sanders bu seçimde birçok aday arasında sivrilmeyi başardı ancak üç eyaletteki önseçimlerin ardından merkezci adayların Biden yararına çekilmesi ve Biden’a destek açıklamaları kampanyada dalgalanmaya sebep oldu. Iowa’da oyların dörtte biriyle en çok oy alan Sanders benzer bir performansla New Hampshire’da da birinci oldu. Ardından Nevada’da yüzde 40 oy alarak ikinci en yakın rakibi Biden’ı ikiye katladı.

Nevada’dın ardından yarışta büyük değişiklikler yaşandı. Merkezci neoliberal adaylar Buttigieg ve Klobuchar yarıştan çekildi ve Biden’a desteklerini açıkladı. Aynı anda önceden çekilen merkez-sol Beto O’Rourke da Biden’ı destekledi. Güney Karolina temsilcisi Clyburn’den de destek alan Biden Şubat sonundaki Güney Karolina önseçiminde büyük farkla kazandı ve Sander’s uzak bir ikinci oldu.

Kampanyanın Başarıları ve Koalisyonu

En büyük eyalet Kaliforniya dahil 10 önseçim kazanan Sanders bugünkü açıklamasında ‘Kimse son beş senede hareketimizin ideolojik savaşı kazandığını inkar edemez’ dedi. ‘İnsanlar yakın zamana kadar fikirlerimizi radikal ve uç buluyordu ama bugün bu fikirler ana akım oldu. Bir sürüsü ülkenin dört bir yanındaki şehir ve eyaletlerde uygulamaya koyuluyor.

Michigan’da önemli bir nüfus oluşturan Amerikalı Müslümanların neredeyse tümünden destek alan Sanders’ın Yahudilerle Müslümanları birbirine karşıt göstermeye çalışan siyaset anlayışını da yıkmış oldu. Büyük bir İspanyolca kampanya yürüten Bernie Sanders ayrıca Latinlerin en çok destek verdiği aday oldu. Gençler, işçiler ve fakirler arasında da en popüler aday oldu. Sanders, Demokrat önseçim katılımcılarının bel kemiğini oluşturan yaşlı siyahlardan oy almakta zorluk çekti.

Bu durumda başkanlık seçiminin Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Joe Biden arasında olması neredeyse kesin.