Göze Çarpanlar

İşimizi Zorlaştıran Aptallar – İrvin Cemil Schick

Kaynak: P24

Bugün haberlerde okudum, Citibank’ın New York’taki özel bankacılık bölümünde çalışan Nozima Husainova adında, sanırım Özbek asıllı 25 yaşında bir kadın, Ortadoğu’daki vahşete ilişkin sosyal medya hesabında bozuk İngilizcesiyle “Tevekkeli değil Hitler hepsini yok etmek istemiş. 😊“ diye emojili bir paylaşımda bulunmuş ve derhal işinden kovulmuş.

Darwin Ödülü diye bir yıllık mizahi ödül vardır, bilenler bilir: Kendi aptallıkları nedeniyle ölen ve ölümleri sayesinde (istemeyerek de olsa) insanlığın gen havuzunu ıslah etmiş olanlara verilir her sene. Örneğin 8 Eylül 2018’de Boston limanında bir teknenin parmaklığında amuda kalkıp bütün ikazlara rağmen cambazlığından vazgeçmeyen bir genç adam dengesini kaybedip suya düşmüş ve boğulmuş, bu sayede üreyemeyeceği için de Darwin ödülü kazanmıştı. Lâyıktı da gerçekten!

Bugünkü ortamda Amerika’da bir şirket çalışanı ayan beyan “Hitler haklıymış” derse ölmez gerçi ama sokakta kalır. Aptallığına doymasın. Bu işin gülünç yanı. Ben ciddi yanından söz etmek istiyorum asıl.

Yahu, be millet, Yahudi düşmanlığı ucuzluğuna tevessül ederek İsrail’i meşru (yani genetik değil siyasî) nedenlerle eleştiren biz âkil insanların işini ne kadar zorlaştırdığınızı anlayamayacak kadar kıt mı sahiden aklınız? Hiç mi düşünemiyorsunuz söylediklerinizin, yazdıklarınızın nasıl sonuçlara yol açacağını? İsrail’i eleştirmekle Yahudi düşmanlığını özdeşleştirenlerin ekmeğine yağ sürdüğünüzü, Yahudi düşmanlığıyla itham edilmeden İsrail’i eleştirmeyi imkânsızlaştırdığınızı göremiyor musunuz? Pes yahu, akıllanın biraz!

Her şeyden önce ırk kavramının hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını öğrenin bir zahmet. 19. yüzyılda yaşamıyoruz artık. Tek bir ırka mensup insanlar arasındaki gen çoğulluğunun iki farklı ırka mensup insanlar arasındaki gen farklılığından az olmadığı, ırk belirleyenleri olarak kullanılan niteliklerin doğal değil toplumsal kökenli olduğunu dağlar taşlar duydu, bir siz kaldınız.

Bütün Türkler nasıl birbirinin eşi değilse, bütün beyazlar yahut bütün siyahlar nasıl birbirinin eşi değilse, bütün Yahudiler de birbirinin eşi değildir. Binyamin Netanyahu da, Noam Chomsky de Yahudidir; biri ömrünü İsrail’i yaşatıp sınırlarını genişletmeye, diğeriyse İsrail’i devlet olarak ortadan kaldırıp lâik bir Filistin devleti kurmaya adamış bu iki kişi, Yahudi oldukları için aynı kefeye konabilir mi? Yok konamazsa, İsrail’in devlet politikasını nüfusun Yahudi olmasına yormanın mantıkla bağdaşamayacağı anlaşılmaz mı?

Türkiye Türkleri arasında Kürtlerin haklarını savunanların oranı, İsrail Yahudileri arasında Filistinlilerin haklarını savunanların oranının yanına bile yaklaşamaz. Eleştirin İsrail’i, politikalarını yerden yere vurun, ama bunu İsraillilerin Yahudi olmasına bağlayarak yapmayın, ne olur. Çünkü siz böyle yaptıkça siyasiler İsrail’i savunmak mecburiyetinde kalıyorlar, savunmayıp eleştirilenler ise antisemit diye yerden yere vuruluyor.

Olayın temeli din değil, ırk değil; siyaset.