Haberler

İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi

Antisemitizme karşı her daim mücadele eden insan hakları savunucusu,  gazeteci, avukat ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin hakkında İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem davasında Eren Keskin dışında İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’ya da 6 yıl 3 ay ceza verilirken Zana Kaya’ya 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Keskin, Özgür Gündem’in yoğun baskı gördüğü dönemde gazeteye yapılan destek kampanyası çerçevesinde, üç yıl boyunca gazetenin eş yayın yönetmenliğini yaptı.

Av. Eren Keskin kararın ardından Twitter hesabından, “30 yıldır, İnsan Hakları hareketi içindeyim. Çok yargılandım, düşüncelerim nedeniyle cezaevinde kaldım. Ancak ilk kez, ‘silahlı örgüt üyesi’ sayılarak, ceza aldım. 6 yıl 3 ay. Hiç bir yere gitmeyeceğim. Buradayım” açıklamasını yaptı.

2017 yılında Alperen Ocakları’nın Kudüs’te Mescid-i Aksa gerilimi üzeriden Neve Şalom Sinagogu’na gerçekleştirdiği antisemit saldırının ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu üyeleri suç duruyusunda bulunmuştu. Saldırının ardından Eren Keskin Avlaremoz’a yaptığı açıklamada “Ocak üyeleri kapıları ve binayı taşlama, tekmeleme gibi fiziki saldırılarda da bulundular. Bu şiddet eylemi açıkça Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayrımcılığı yasaklayan 14. Maddesini ve TCK’nın  tehdit nefret  ayrımcılık ve ibadetin tehdit yoluyla engellenmesini yasaklayan 106,122,155/2 maddelerini  ihlal etmektedir, ayrıca halkın bir kesimini diğer kesimi aleyhine düşmanlığa sevk etmesini yasaklayan 216. maddesini açıkça ihlal etmektedir. Bu ırkçılıktır, antisemitizmdir ve insan hakları savunucuları tarafından kabul edilemez.” ifadelerini kullanmıştı.

Sinagog saldırısına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu’nun düzenlediği basın açıklamasına Avlaremoz da dahil olmuş ve Çağlayan Adliyesi girişinde düzenlenen basın açıklamasında sinagog saldırısına ilişkin açıklama gerçekleştirmişti.

Eren Keskin medyada yer alan antisemit söylemlere karşı da sürekli mücadele etmekte ve işlenen nefret suçları hakkında suç duyurularında bulunmakta. Keskin Yeni Yaşam Gazetesi’ne “Antisemitizm her yerde!” başlıklı bir yazı yazarak da Alperen Ocakları’nın gerçekleştirdiği saldırı sonrasında antisemitizme karşı mücadeleye destek vermişti.

Birçok ödülü bulunan Eren Keskin ayrıca 2017 yılında Uluslararası Hrant Dink Ödülü‘ne layık görülmüştü.