Afedersin Antisemit Haberler

ABD’de Anne Frank Anıtına Antisemit Saldırı

İdaho’nun Boise şehrinde Anne Frank İnsan Hakları Anıtı’na saldırı gerçekleşti. Holokost sırasında ailesiyle birlikte saklandıkları gizli evde ihbar sonucu yakalanan ve toplama kampında yaşamını yitiren Anne Frank anısına yapılan anıta gamalı haçlar yapıştırıldı. Anne Frank, Naziler tarafından yakalandıktan sonra zorla götürüldüğü Bergen-Belsen Toplama Kampı’nda tifüs yüzünden yaşamını yitirdiğinde 15 yaşındaydı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde son olarak yaşanan antisemit saldırıda Anne Frank’ın dünyaca ünlü günlüğünü sembolize eden bölüm özellikle hedef alındı.

Beyaz üstünlükçü antisemitlerin anıta yapıştırdıkları el ilanlarının üzerinde gamalı haç sembolü ve “Her Yerdeyiz” yazısı vardı.

Gerçekleşen saldırıyı Wassmuth İnsan Hakları Merkezi, Facebook uzerinden duyurdu. Paylaşılan iletide “Adaletsizlik Spirali” ismindeki anıta da aynı ırkçı ifadelerin yer aldığı el ilanının yapıştırıldığını ifade eden kurum bu gidişattan duydukları endişeyi dile getirdi. İdaho Anne Frank İnsan Hakları Anıtı’nın ortak değerlerin fiziksel bir ifadesi olarak inşa edildigini söyleyen merkez, bu değerlerden birinin nefretle yüzleşmek ve nefrete karşı birlikte mücadele etmek oldugunu vurguladı. 

Wassmuth Merkezi’nin yöneticisi Dr. Dan Prinzing, “İyilik için ayağa kalkmalıyız. Evlerimizde ve mahallelerimizde, okullarımızda, iş yerlerimizde de ayağa kalkmalıyız. Birini hedef alan sözler duyduğumuzda devreye girmemiz gerekiyor. Karşı koyan olmamız gerekiyor.” dedi.

Wassmuth İnsan Hakları Merkezi’nin web sitesine göre 2002 yılında açılan anıt, her yaştan insana eylemlerinin ahlaki sonuçlarını ve sivil sorumluluklarının kapsamını düşünme konusunda ilham veriyor.


ADL tarafından bu yıl yayımlanan rapora göre, ABD’de 2019 yılında 2.100 antisemit olay yaşandı. Bu sayının son 40 yıl içerisindeki en yüksek sayı olduğu ifade ediliyor.