Arşiv Göze Çarpanlar

Schindler’in Listesi’ni ücretsiz gösteren salon Alman aşırı sağını rahatsız etti

Kaynak: Euronews, Sertaç Aktan

Almanya’da bir sinema salonunun Yahudi soykırımını işleyen ‘Schindler’s List’ (Schindler’in Listesi) adlı filmi yeniden gösterime koyarak ülkede aşırı sağın yükseldiği siyasi ortamda konunun yeniden gündeme gelmesini ve tartışılmasını istemesi aşırı sağcı AfD partisinin tepkisini çekti.

“Mümkün olduğu kadar geniş bir kitle tarafından izlenmesini ve hatırlanmasını istiyoruz” diyen CINEXX sinema salonları yönetimi film için giriş ücreti alınmayacağını sadece arzu edenlerin 7 Euro destek kartı satın alabileceğini duyurması tartışmaları büyüttü.

Filmin bedava gösterimi Rhineland-Palatinate bölgesindeki AfD ofisinden yapılan küçümseyici bir açıklama ile karşılık buldu. Alman SWR’ye yapılan açıklamada “AfD’nin Yahudilerin kitlesel imhası anlamına gelen Holokost’la bağlantılı olduğu imalarının ne kadar hatalı olduğunu kelimelerle ifade etmemiz mümkün değil” denildi.

Sinema salonundan cevap

Buna karşılık olarak CINEXX yönetiminin yayınladığı açıklamada ise “Tüm AfD üyelerinin Nazi olduğunu iddia etmiyoruz. Nasıl bir tarihi aydınlanmaya ihtiyaçları oldukları kendilerinin bileceği iştir ancak görebildiğimiz kadarıyla AfD’nin parti programında Nazi dönemindeki uygulamalara ve olaylara fazla önem atfedilmemesi gerektiği de güçlü şekilde önerilmekte” ifadeleri kullanıldı.

Tüm zamanların en iyi filmleri arasında

1993 yılında gösterime giren, büyük beğeni toplayarak çok sayıda oskar ödülü alan siyah beyaz filmin 25. yıl dönümü olması nedeniyle bazı salonlar filmi yeniden gösterildi. CINEXX adlı sinema salonu ise Uluslararası Holokost kurbanlarını Anma Günü nedeniyle gösterimi süresini uzattı ve 27 Ocak’a dek gösterime devam edecek.

Yönetmenliğini dünyaca ünlü Steven Spielberg’in yaptığı Hollywood filmi II. Dünya Savaşı sırasında Naziler’in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya Yahudisinin Oscar Schindler tarafından kurtarılmasını konu alıyor.