Afedersin Antisemit Haberler

Tik-Tok’un Karanlık Yüzü

Hayfa Üniversitesi’nden Gabriel Weimann ve Natalie Masri’nin sistematik içerik analizi metoduna göre gerçekleştirdikleri araştırmalarında, hızla büyüyen sosyal ağ Tik-Tok’un, aşırı sağ içerikleri olduğunun ve aynı zamanda aşırı antisemit içerikler geliştirilmesine olanak sağladığını ortaya koydu.

Şubat ve Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmada Tik-Tok’ta 196 adet aşırı sağ içerikli video yayınlandığı saptandı. Bu paylaşımların %20’sinin ise antisemit veya Holokost inkarına dayandığı tespit edildi.

Araştırmacılar ayrıca 14 adet Adolf Hitler konuşması, 11 adet Nazi selamı, 17 adet içerisinde svastika veya siyah güneş gibi Nazi veya neo-Nazi amblemleri olan ve şiddet içeren içerik saptadıkları gibi kullanıcı isminde ‘Heil Hitler’in sayısal karşılığı olan ’88’ sayısını kullanan da 26 kullanıcı olduğunu saptadılar.

Fotoğraf: unitedwithisrael.com

Diğer aşırı sağ içerikler de komplo teorileri ve şiddet dolu içeriklerle faşizm, ırkçılık, göç karşıtlığı, zenofobi gibi olguları körüklüyor.

Tik-Tok’un çoğunlukla çocuklar tarafından kullanılması ve çok hızlı büyümesi bu aşırı grupların gençleri sömürmesi konusunda endişeleri artırıyor.