Yemek

Senede Bir Defa: Amotsiyi Elma Reçeli ile Yapmak – Rika Kuriel

5778 senesine bu akşam giriyoruz. Evimizde kalabalık bir seder verecek bir çok misafirimizi ağırlayacağız. Soframızda bol bol yemek var. Masada bulunması gereken her besin ürünün içerisinde bulunan yemekler hazırlandı bile. Eğer masada hangi yemeklerin bulunması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayın.

Roş Aşana’nın bir diğer önemli özelliği ise, her zaman yaptığımız ekmek duası olan Amotsi’yi tuz yerine, daha tatlı bir yemekle, elma reçeli veya bal ile yapmamızdır. Bunun sebebi yeni gelen seneyi tatlı ile karşılamak ve iyi temennilerde bulunmaktır.

Elma reçelini akşama yetiştirmeniz çok kolay. Aşağıda evde kullandığımız tarifi paylaşıyorum.

Malzemeler: 2 kg elma, 1 kg şeker, 2 bardak su, 2 limon, birkaç parça sakız, isteğe göre vanilya

Not: Klasik reçel tarifinde meyve ve şeker oranı 1:1’dir. Yani 2 kg elma için 2 kg şeker kullanmak gerekir. Ancak biz daha az şekerli olması adına bu oranı 2:1 olarak kullanıyoruz. Eğer siz 1:1 uygulamak isterseniz 1 kg elma ve 1 limon ile aynı tarifi uygulayabilirsiniz.

Yapılış:

  1. 1 kilo şeker ile 2 bardak su kaynatılır. Bir miktar ağdalaşması beklenir.
  2. 2 kg elmanın kabukları soyulur, rendelenir ve suyu sıkılır. Elmalar çok hızlı şekilde rendelenir, aksi halde kararır. Bu sebeple teker teker soyulması ve derhal suyunun sıkılması gerekmektedir.
  3. Elmalar ağda kıvamındaki suyun içine hızlıca atılır. İyice suyu çekilip kıvamlı bir hale gelene kadar ara sıra karıştırılarak kaynatılır.

    Fotoğraf: Rika Kuriel
  4. Bu arada 2 kg elma için 2 limon sıkılır.
  5. Birkaç parça damla sakızı şeker ile ayrı bir kapta ezilir.
  6. Reçel hazır olmaya yakın önce limon eklenir en son ise sakız eklenir. Güzelce karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

    Fotoğraf: Rika Kuriel

Herkese elma reçeli kadar tatlı bir yıl dileriz. Şana tova!

Fotoğraf: Rika Kuriel