Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Ekvador cezaevinde “Nazi” mührü iddiası

Ekvador’da Alexis Ponce isimli bir insan hakları aktivisti, İnteramerika İnsan Hakları Komisyonu’na şikayet dilekçesi yazarak Ekvador’daki bir cezaevinde, mühür olarak ‘Nazi’ sembolü bulunduğunu ileri sürdü.

Kaynak: Evrensel

60300

Rebelion.org sitesinde de yayınlanan dilekçe ile birlikte delil olarak gönderilen 5 Temmuz 2015 ve 5 Eylül 2015 tarihlerinde çekilmiş iki fotoğrafta cezaevine giriş çıkışlarda ziyaretçilerin bileğine vurulan mühürde Nazi sembolü gamalı haç ve 1939 tarihi yazdığı görülüyor.  Ponce’nin dilekçesinde, “Farklı tarihlerde çekilen fotoğraflar gardiyanların, devletin resmi memurlarının kadın, erkek ya da çocuk çocuk, Ekvadorlu ya da başka bir ülkeleden, mesleği ne olursa olsun, Ekvador’un başkentinin kuzeyinde bulunan Varones del Inca Tutuklama Merkezine (CDP) getirilen herkesin bileğine vurdukları mührü göstermektedir” denildi.

Merkezi girmek isteyen herkesin bu mührü bileğine vurdukmak zorunda olduğu belirtilen dilekçede, mühürde Nazi sembolleri olduğuna dikkat çekildi.

Olayın tüm kesimler tarafından kınanması gerektiğine dikkat çekilen dilekçede, insan hakları örgütünden Ekvador Hükümeti’nin, içişleri ve adalet bakanlarını uyarmaları talep edildi.

Latin Amerika ülkesi Ekvador, son olarak Devlet Başkanı Rafael Correa’nın 72 yıllık Ulusal Eğitimciler Sendikası’nı (UNE) kapatmasıyla gündeme gelmişti. ‘Sol, sosyalist’ vaatlerle iktadara gelen Correa, ‘sağcılaşmakla ve neoliberal politikaları yeniden hayata geçirmek’le eleştiriliyor. Correa daha önce de sosyalist bir siyasi parti olan, eski müttefiki Ekvador Halk Hareketi’ni (MPD) kapattırmıştı.