Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Gaziosmanpaşa’daki Antisemit Duvar Yazısı Üzerinden Yahudi Nefreti

Kırmızı boyayla İstanbul Gaziosmanpaşa’da yazılan, “Yahudilere ve domuzlara yasak alan” diyen bir duvar yazısı Twitter’da dikkat çekti.

Güncelleme: Antisemit duvar yazısını halka duyuran araştırmacı ve turizmci Mehmet Dilbaz Twitter’dan yaptığı paylaşımla yazının adresinin Gaziosmanpaşa’daki Kaynar Sokak olduğunu belirtmiştir. Adres, Google Maps ile teyit edilmiştir. Duvar yazısının en az 2014’ten beri dokunulmadan orada durduğu tahmin ediliyor.

Yahudi nefretinin en yaygın olduğu dönem ve mekanlarda mağazalarda bulunan “Yahudiler ve köpekler giremez” ibaresini hatırlatan duvar yazısı birçok Twitter kullanıcısı tarafından kınandı.

Bunun antisemit ve kabul edilemez bir söylem olduğu aşikar olduğu halde birtakım Twitter kullanıcısı bu duvar yazısının haklı olduğunu iddia etti ve bunu antisemit yorumlar yapmak için bir fırsat bildi.

Bazı kullanıcılar Yahudi nefretinin haklı olduğunu göstermek için İsrail’in aksiyonlarını sebep gösterdi. Bu zihniyeti destekleyenler Türkiye Yahudilerinin çoğunun İsrailli olmadığını ve İsrail’in siyasi ve askeri kararlarını etkileyemediğini anlayamadı. İsrail’in Filistin’deki hareketlerinden tüm Yahudileri suçlu tutmayı haklı buldu.

Bir başka kullanıcı iftirada çığır açarak yazıyı yazanın Yahudi olabileceğini ve bu şekilde Yahudileri mağdur gibi göstermek için ajitasyon peşinde olduğunu iddia etti.


Birçok başka kullanıcı ise sadece antisemit duvar yazısının haklı olduğunu söyledi ve tebrik etti.

Başkaları ise etkili olmak için daha çok Yahudi’nin oturduğu bir mahalleye veya (çoğu Türkiye Yahudisi’nin konuşmadığı) İbranice yazılması gerektiğini söyledi.

Başka bir grup da bu duvar yazısını fırsat bilip Yahudilerin dünyayı yönettiğine dair komplo teorileri veya “Türkçe Hitler” adlı nefret hesabından içerikler paylaştı.