Afedersin Antisemit Haberler

Yerevan’ın tek sinagogu ikinci defa saldırıya uğradı

15 Kasım Çarşamba akşamı Yerevan’ın tek sinagogu olan Mordehay Navi Sinagogu’nun kapısı yakıldı. Chabad’a ait olan sinagoga son iki ayda düzenlenen ikinci saldırı da birincisi gibi ASALA tarafından gerçekleştirildi ve saldırı anlarına ait görüntüler ASALA’nın Telegram kanalından paylaşıldı. I24‘un verdiği bilgiye göre sinagog normal şartlarda sıkı güvenlik önlemleriyle korunuyordu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde sinagogun kapısına bir kişinin benzin dökerek yaktığı görülüyor. Ermeni yetkililer Perşembe günü ülkede bulunan tek sinagoga düzenlenen saldırıdan sonra soruşturma başlattıklarını belirttiler.

Ermenistan Yahudi Toplumu’ndan tepki

Ermenistan’ın Yahudi toplumu başkanı Rima Varzhapetyan, sinagogun ciddi anlamda zarar gördüğünü ancak binada o esnada kimsenin bulunmadığını açıkladı. Varzhapetyan AFP’ye verdiği röportajda: ‘Çok korkuyoruz çünkü daha önce Yahudiler Ermenistan’da hiçbir problem yaşamamışlardı‘ dedi.

İsrail’in Ermenistan Büyükelçisi Joel Lion sosyal medyada yaptığı açıklamada: ‘Ermenistan hükümetini her tür antisemitizmi kınamaya, bu suçu sonuna kadar soruşturmaya ve failleri adalete teslim etmeye çağırıyorum’ dedi.

3 Ekim’de ve 15 Kasım’da gerçekleşen saldırıların her ikisinde de saldırının sorumluluğunu ASALA üstlenirken, Telegram’da Ermenice ve İngilizce olarak saldırının manifestosunu ve geleceğe dair yeni tehditleri de barındıran mesajlar yayınladılar.

Yayınladıkları metne göre: bu hafta gerçekleşen saldırı Gazze’de yaşananlara tepki olarak yapıldıve grup operasyonlarına El-Aksa Tufan’ından üç gün önce başladı. Metinde Filistin direnişine verdikleri desteğin altı çizildi. Bu operasyonun Siyonizme karşı Filistin ve Lübnanlı direniş hareketleriyle dayanışma içerisinde bulunmak amaçlı yapıldı söylendi.

ASALA’dan tehdit

ASALA bir sonraki operasyonlarının Ermenistan sınırlarını aşacağını duyurdu. ASALA: ‘Yeruşalayim’de bulunan Ermeni mahallesine siyonist rejimin silahları devam eder ve Ermeni kilisesine ait mülkün haczi durdurulmazsa’ eyleme geçeceklerini belirtti.

ASALA’nın ilk saldırısı ise Hamas’ın İsrail’e saldırısından dört gün önce gerçekleşmişti. 3 Ekim’de gerçekleşen saldırıda tepki İsrail’in Karabağ savaşında Azerbaycan’a verdiği destekti.

Ülke çapında asılan posterler

ASALA ayrıca Yerevan da dahil olmak üzere Ermenistan’ın pek çok şehrine İsrail bayrağının içersinde Davud’un yıldızı yerine otomatik tüfek resmi bulunan bir versiyonunun posterlere basılarak duvarlara yapıştırdığını duyurdu. Posterde ayrıca Hamas ve Hizbullah’ın da logoları bulunuyor ve: ‘Ortak bir düşmanımız var’ deniyor.