Afedersin Antisemit Haberler

Filistin yürüyüşünde antisemit afiş iddiası: Türkiyeli Yahudiler hedefte

13 Kasım 2023 Pazartesi günü Reddit isimli sosyal paylaşım sitesinde paylaşılan bir görüntüyle Filistin yürüyüşünde antisemit içerikli bir afiş kullanıldığı iddia edildi. Paylaşımı yapan bwuqe isimli kullanıcı: ‘Filistin yürüyüşü esnasında şunlardan dört tane yırttım. Bilemiyorum.’ notluyla görseli paylaştı.

A4 kağıda basılmış afişte:

‘YAHUDİLERE ÖLÜM
TÜRKİYEDE YAŞIYAN
YAHUDİLERE YÖNELİK
YENİ BİR AV
YAHUDİ AVI BAŞLASIN
YAHUDİ KANI BİZE HELAL
HERŞEY FİLİSTİN İÇİN

SULTAN II. ABDULHAMİDHAN’

yazıldığı görüldü.

Görselde afişin kenarlarında koli bandı bulunduğu da gözlemleniyor. Afişin hangi mitingde asıldığı veya dağıtıldığı veya kim tarafından hazırlandığı bilinmiyor. Afişte yapılan imla hataları ve anlam eksikliği sebebiyle yazının çevrimiçi bir tercüme sitesi aracılığıyla Türkçeleştirilen bir metin olduğu da sosyal medyada iddia edildi.

Aynı görsel daha sonra pek çok sosyal medya hesabında paylaşılmasına rağmen görselin nereye ve ne zamana ait olduğuna dair bilgiler doğrulanamadı.

Türkiyeli Yahudiler tedirgin

15 Kasım 2003 Neve Şalom ve Şişli Bet İsrael Sinagog saldırılarının yirminci yıldönümünde Türkiyeli Yahudiler o günkü korkularını yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Geçtiğimiz hafta Edirnekapı surlarına Türkiye İslami Direniş adlı grup tarafından ‘Kassam Onurumuzdur’ sloganıyla beraber Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde’nin dev fotoğrafını asılmış, daha sonra İBB tarafından indirilmişti.