Afedersin Antisemit Haberler

Üsküdar Amerikan Lisesi Nazi selamını ‘yanlış hareket’ olarak tanımladı

14 Mart günü Üsküdar Amerikan Lisesi futbol takımının Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencilerine gol sevinci olarak Nazi selamı yapmasının üzerine ÜAL müdürü bugün okul tarafından bir basın açıklaması yapılacağını duyurmuştu.

ÜAL sosyal medya hesaplarından paylaştığı siyah fon üzerine yazılmış beyaz metinde:
‘1876 yılından bu yana nesiller yetiştiren Üsküdar Amerikan Lisesi olarak; Ulus Özel Musevi Lisesi ile gerçekleştirilen bir futbol maçında, bir oyuncumuzun yapmış olduğu yanlış hareketten dolayı deri üzüntü içindeyiz.
Kurum ve eğitim felsefemiz gereği, her türlü ayrımcılığın karşısında durduğumuzu önemle vurgulamak isteriz.
Ulus Özel Musevi Lisesi okul yetkilileri ile ivedilikle görüşüp üzüntülerimizi iletmiş ve gerekli soruşturmayı başlatmış bulunmaktayız.
Konunun hassasiyet ve önemle tarafımızdan takip edileceği tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur.’

ifadeleri yer alıyor.

Metinde açık bir özür bulunmaması ve sadece üzüntü ile yetinilmesi, Nazi selamının sadece yanlış bir harekete indirgenmesi, daha önce topluca yapıldığı iddia edilen hareketin sadece bir kişiye yüklenmesi kamuoyunun dikkatini çekti.

Daha yapıcı ve başarılı bir metin yazmanın mümkün olduğunu dile getiren mezunlar metni sosyal medyada olması gerektiği şekilde kırmızı düzeltmelerle yeniden yaratarak paylaştılar:

‘1876 yılından bu yana nesiller yetiştiren Üsküdar Amerikan Lisesi olarak; Ulus Özel Musevi Lisesi ile gerçekleştirilen bir futbol maçında, bir oyuncumuzun yapmış olduğu yanlış ayrımcılık içeren hareketten dolayı deri üzüntü içindeyiz.
Kurum ve eğitim felsefemiz gereği, her türlü ayrımcılığın karşısında durduğumuzu önemle vurgulamak isteriz. durmamız gerekirken başarısız olduk.
Ulus Özel Musevi Lisesi okul yetkilileri ile ivedilikle görüşüp üzüntülerimizi iletmiş ve gerekli soruşturmayı başlatmış bulunmaktayız.
Konunun hassasiyet ve önemle tarafımızdan takip edileceği gerekli yaptırımların uygulanacağı, okulun sorumluluktan kaçmayarak öğrencilerine örnek olacak kararlar alacağı, eğitim-öğretimde bu vb olayların yeniden yaşanmaması için doğru yeniden yapılanmanın gerçekleştirileceğini, tüm azınlık/ötekileştirilmiş öğrencilerin güvenli eğitim hakkını korunacağı, tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ifadeleri yer alıyor.

ÜAL’nin bağlı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın da konuyla ilgili bir açıklama yapması beklenirken Türkiye Yahudi Toplumu sosyal medya üzerinden bugün tekrar konunun takipçisi olduğunu hatırlattı.

1 comment on “Üsküdar Amerikan Lisesi Nazi selamını ‘yanlış hareket’ olarak tanımladı

  1. […] Amerikan’ın sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklama oldukça eleştirildi. Yaşananları üstü kapalı bir biçimde açıklaması ve sorumlusu olduğu […]

Comments are closed.