Arşiv

Cumhuriyet yazarı Özgen Acar’a Yahudi nefreti tepkisi

Cumhuriyet gazetesinde Özgen Acar’ın Fethullah Gülen’i, annesinin Yahudi olduğu iddiasıyla eleştiren köşe yazısı büyük tepki çekti. Cumhuriyet’in bir başka yazarı Emre Kongar yazıyı paylaştığı için özür diledi.

Kaynak: Kronos

Cumhuriyet gazetesi yazarı Özgen Acar’ın “Gülen ve Yahudilik!” başlığı taşıyan köşe yazısı kamuoyunda büyük tepki çekti. Yazıda Fethullah Gülen’in annesinin Yahudi olduğu iddia edilerek komplo teorilerine yer verildi. Yazının anti-semitizm dolu olduğunu savunan pek çok kişi yazının kaldırılması için Cumhuriyet’e çağrı yaptı. Yazıyı kaldırmayan Cumhuriyet gazetesi, yazının olduğu tweeti silmekle yetindi.

Cumhuriyet gazetesindeki yazıya kamuoyundan büyük tepki yağdı. Gazeteci İrfan Aktan, “Yahudiler kadar taş düşsün başınıza! Bi bitmedi bu komplo teorilerinize sos ettiğiniz antisemitizminiz ve ırkçılığınız” diye tepkisini ortaya koyarken, araştırmacı yazar Alin Ozinian ise “Kaldırın şu yazıyı, ardından da özür dileyin” ifadesini kullandı.

“GÜLEN ERMENİYDİ HANİ?”

Agos gazetesi yazarlarından Ohannes Kılıçdağı ise tepkisi şu sözlerle dile getirdi: “Gülen Ermeniydi hani? Şimdi de Yahudi olmuş. Milliyetçiliğin dindar versiyonu da laikçi versiyonu da salaklaştırır diyorum, inanmıyorsunuz.” Gazeteci Bülent Mumay ise yazının fotoğrafını paylaştığı mesajında, “Bu yazıyı yazmak da, Cumhuriyet’te yayınlamak da ırkçılığa hizmet eder. Nefret söyleminin yükseldiği bir ülkede hele…” değerlendirmesinde bulundu. “Irkçılık ve antisemitizm hız kesmiyor!” diyen yazar Nurcan Baysal “@cumhuriyetgzt yazıyı kaldırmanızı istiyoruz ve Yahudi halkından özür dilemenizi bekliyoruz” paylaşımında bulundu.

EMRE KONGAR NEFRET YAZISINI PAYLAŞTIĞI İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

Cumhuriyet gazetesi yazarı Özgen Acar’ın nefret ifadeleri taşıyan “Gülen ve Yahudilik!” yazısını, kişisel Twitter hesabından paylaşan Cumhuriyet yazarı Emre Kongar, takipçilerinden gelen tepkiler üzerine, iletisini silerek, takipçilerinden, “Bir kişinin kimlik ve köken üzerinden eleştirilmesini kabul etmem olanaklı değil elbette!” sözleriyle özür diledi. Yazarların arasında 25 Şubat 2020 tarihli Cumhuriyet gazetesinde, nefret dili taşıyan pek çok ifade barındıran Özgen Acar’ın “Gülen ve Yahudiler!” başlıklı yazısı da bulunuyordu. Kısa süre içinde takipçilerinden gelen tepkiler üzerine Emre Kongar, söz konusu tweeti silerek, düzeltilmiş haliyle yeniden attı. Emre Kongar’ın takipçileri, “Özgen Acar’ın yazısı bir nefret yazısı.”, “Emre bey içinize A Haber mi kaçtı acaba” diyerek, tepki gösterirken, Kongar, yazının gözünden kaçtığını belirterek, özür diledi.