Arşiv Makaleler

Sefarad Mutfağından Bir Yaz Yemeği: Mediaz De Berenjena – Emi Uygun

Peynir, bayat ekmek içi ve patlıcan birleşiminden oluşan karşı konulmaz yaz yemeği. Tabii benim gibi patlıcan yemeklerini seviyorsanız. İstanbul’a gider ayak annecim benim için yapmış. Bu yemek hep beni anılara götürür. Annemin anlattıkları da eski zamanları onunla birlikte yaşamama sebep olur. Tüm o zengin yaşanmışlıklara.

Anneannem ‘mediaz de berenjena’ yemeğini çok sevdiğimi bildiğinden özellikle benim için pişirir ve yemeğe çağırırdı. Ben küçükken, yemeğin sonunda, tatlımızı da bitirdikten sonra beni mutlu etmek için de şöyle derdi: ”Emiluş, içeriden çantamı getirirsen sana bir sürprizim var”. ”Heyy. Sürpriz mi!” (Tabii çocuk haliyle desem de hala güzel sürprizler beni çok mutlu eder).

Çantayı açar ve en çok sevdiğim küçük Mabel çikolata gofreti çıkarırdı. Ahh, o nasıl bir mutluluk. Anneanneciğim Zafira Kontente, gücünle, hayatta duruşunla, ince düşüncelerinle bize hep örnek oldun. Işıklar içine uyu.

İçindekiler: Patlıcan, bayat ekmek, yumurta, tulum peyniri, domates ve sıvı yağ… Uzun patlıcan alınıp bütün soyulur patlıcan ikiye ayrılır ve kayık gibi içi oyulur… Islak bayat ekmek suyu sıkılır… İçi oyulan patlıcana bayat ekmek içi, bol tulum peynir ve yumurta ile karıştırılıp doldurulur. Doldurulmuş patlıcan iki taraflı kızartılır. Daha sonra başka bir tencereye taze domates suyu ile patlıcanlar dizilir ve pişirilir… Tarifini aldığım Annem Eti Uygun‘dan afiyet olsun..❤️