Haberler

İsrail’den gelen yardım ekipleri deprem bölgesinde çalışmaya başladı

6 Şubat 4.17’de Maraş’ta gerçekleşen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 434’e yükselirken deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. 7 Şubat günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yaptığı açıklamaya göre 70’in üzerinde ülke Türkiye’ye yardım talebinde bulundu. Bunlardan 14’ü fiilen toplamda 3 bin 294 kişilik ekipleriyle sahada kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Yardımda bulunacağını bildiren ilk ülkelerden biri de İsrail’di. 6 Şubat akşamı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun açıklamasına göre iki İsrailli ekipten ilki sahadaki durumun anlaşılması için yollanan küçük bir ekipten oluşuyordu ve Pazartesi akşamı Türkiye’ye varmıştı. İkinci bir uçuş ile 7 Şubat sabaha karşı yetkililer ve doktorlardan oluşan ikinci bir ekip Adana’ya vardı.

İsrail’in Türkiye Büyükelçiliği’nden yapılan bilgilendirmeye göre İsrail’den gelen arama kurtarma birimleri deprem bölgelerindeki enkazlarda çalışmalarına 7 Şubat’ta başladı.

Adana’ya ulaşan ilk grubun saatlerce havaalanında bekletildiği ve bir türlü izin çıkmadığı belirtildi. Ekip arama kurtarma çalışmalarına ancak geç saatlerde başlayabildi. Ekibin yarın Hatay’a destek verme ihtimali olduğu bilgisini aldık.

İsrail bu operasyonuna ‘Zeytin Dalları’ operasyonu ismini verdi.

Ekibin 8 Şubat’ta bir sahra hastanesi kuracağı bilgisi de verildi. İsrail dışında İspanya ve Rusya gelen ekiplerin de sahra hastanesi kuracağı bildirilmişti.

İsrail’den gelen bir diğer gönüllü gruplar Israid ve United Hatzalah 7 Şubat tarihinde El Al Havayolları’ndan kiraladıkları uçak ile Gaziantep havaalanında vardı. 150 asker, 30 doktor ve 100 hemşireden oluşan grup Maraş’ta yardım faaliyetlerine başladı.

İhud Atsala isimli gönüllü bir başka yardım kuruluşu da bölgeye 10 tondan fazla ekipman ve 30 tıbbi ve kurtarma personelinin yola çıktığını belirtti.

Gönüllü başka kurumların da 8 Şubat’ta yola çıkarak deprem bölgesine yardım götüreceği bildirildi.

İsrail Türkiye ile dayanışmada olduğunu Tel Aviv’deki Rabin meydanında ve Aşdod’daki belediye binasında yansıtılan Türk Bayrağı ile de gösterdi.