Arşiv Haberler

Antisemitizme karşı suç duyurusu

Edirne Büyük Sinagogu’nda 41 yıl sonra düzenlenen ilk düğün töreninde Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh’nin Periscope yayını sırasında gelen hakaretler eşliğindeki antisemit mesajlar ve cinsiyetçi küfürler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Savcılığa yapılan başvuruda dava açılması istendi.

Fotoğraf: @bgurdogan
Fotoğraf: @bgurdogan

29 Mayıs’ta Edirne Büyük Sinagogu’nda gerçekleşen düğünde, sosyal paylaşım platformu Twitter’ın yan uygulaması olan Periscope’taki canlı yayın sırasında gelen nefret içerikli mesajlara ilk tepki Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh’den gelmişti.

tweet-2

İbrahimzadeh mesajında, “Periskop’a bir çok antisemit katılıp nefretlerini kusmuşlar.. İslamofobiye de sebeb oluyorlar, hep birlikte elele bunları aşacağız” ifadelerini kullanmış ardındansa Adalet Bakanlığı, savcılar ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na “Edirne sinagogu Periskop yorumları nefret suçu oluşturmakta mıdır ?” diye sormuştu.

tweet-1

Periscope’taki yayın sırasında helen nefret içerikli mesajlara yargı yolunu açan ilk isimse, Ankara Barosu’na bağlı avukat Burhan Doğuş Ayparlar oldu. Ayparlar nefret söyleminde bulunanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Avukat Ayparlar, Twitter hesabından da paylaştığı başvurusunda, şüpheli hesaplarda yer alan mesajların Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesini kapsamına girdiğini belirtti. 216. Madde, ‘’Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’’ suçuna ilişkin düzenlemeleri içeriyor.

Dilekçede Avlaremoz’un olay günü yaptığı habere de şu ifadelerle atıfta bulunuldu: ‘’Ekran görüntüleri ekte olan ayrıca meydana gelen hadiseyi eleştirmek amacıyla http://www.avlaremoz.com/2016/05/29/edirne-sinagogundaki-dugune-antisemit-mesajlar/ websitesinde yayınlanmış olan bu yorumlar hakkında, Osmanlı İmparatorluğu Döneminden bugüne bütün dinlerin mensuplarının barış içerisinde yaşadığı bir coğrafya olan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Müslüman bir vatandaşı olarak suç duyurusunda bulunma zorunluluğu hasıl olmuştur.’’