Arşiv Makaleler

İstifa Tweet’ini Beklerken – Betsy Penso

Şalom Gazetesi genel yayın yönetmeni İvo Molinas, Fotoğraf: Twitter

Üzerinden bir haftadan fazla vakit geçti. Bekledik. Bir özür, belki bir açıklama tweet’i, belki yetkili bir kişiden ağız dolduracak bir tepki…

Anlaşılan, boşuna bekledik, boşuna bekliyoruz. İş başa düştü…

Sen, bugüne bugün Türkiye Yahudi toplumunun TEK resmi gazetesinin başyazarı ve genel yayın yönetmenisin. Bu zamana kadar bu sıfatın tadını çıkarmayı bildin de, bu sıfatın hakkını ne zaman vereceksin?

Sen Şalom Gazetesi‘nin genel yayın yönetmenisin. Yalan haber servis etmek, bunu bile bile, bunu Twitter görünürlüğünü artırmak, ego tatmini yaşamak için yapmak niçin?

Doğduğum günden beri Büyükadalıyım, Hesed LeAvraam Sinagogu’nun yahidiyim, bana Zafer Bayramı kutlaması görmek nasip olmadı. Sen nasıl denk geldin?

İvo Molinas’ın 30 Ağustos 2019 tarihli tweeti. Tweet’teki görsel ile tweet’in açıklaması birbiriyle uyumlu değil.

Zafer Bayramı kutlaması yapıldığını iddia ettin video, 30 Ağustos’tan bir hafta önce gerçekleşen bir konsere ve sanatçının inisiyatifiyle seslendirilen İzmir Marşı’na ait. Videonun bayram kutlamasıyla hiçbir bağlantısı yok.

Şalom gazetesi genel yayın yönetmeni İvo Molinas, bu tweeti atarken bu gerçeklerin hepsini biliyordu. Ama onun için bu önemli değildi. Onun için önemli iki şey vardı: Yahudileri sosyal medyada ‘daha sevimli’ göstermek ve daha da önemlisi (!) Twitter’da elde edeceği etkileşim sayısı.

Molinas, kendi hedefine ulaşmıştır diye tahmin ediyorum, 2 milyona yakın görüntülenme ve 6 binden fazla retweet aldı, edindiği yeni takipçiler de cabası. Peki sosyal medyada videoyla ilgili çığ gibi büyüyen tepkiler konusunda da hedefine ulaşabildi mi acaba? Bence hayır. Çünkü gerçek olmayan bir haber yüzünden sosyal medyada, hiç olmuyormuş gibi yeniden Yahudilik ve aidiyet tartışması başladı; televizyon programlarına yalan bir haber yüzünden Yahudiler tekrardan gereksiz yere konu oldu.

Kısacası İvo Molinas retweet uğuruna yalan haber servis etti.

Gazetecilik etiği, habercilik gibi konuları bu yazıda tartışmayacağım zira sosyal medya fenomeni olmaya çalışan bir başyazar için bu konseptler çok uzak.

Bir anlık heyecan ve saflıkla, Molinas’ın bu görüntüleri ‘yanlışlıkla’ paylaştığını düşünsem de, bu kabahatini yine sindiremiyorum. Neden hatan yüzünden özür dilemiyorsun? Neden tweet’i silip konunun uzamasına engel olmuyorsun? Cevabı biliyoruz…

Diyeceğim şu ki: Şalom gazetesi genel yayın yönetmeni yalan haber servis edemez. Ederse, bu toplum, artık yorulmuş, görev süresini çoktan aşmış, sandalyesini terk etmemek için çırpınan bu genel yayın yönetmeninden istifasını ister. Yerine spekülasyonlara sebebiyet verecek haberler paylaşmayan, mütevazi ve bilinçli bir genel yayın yönetmeni gelmesini ister.

Her şeyi sosyal medya aracılığıyla yapıyorsun ya; istifa tweetini de oradan bekliyoruz şimdi.

Sen Şalom’daki rolünden istifa et, sosyal medya zaten senin…

2 comments on “İstifa Tweet’ini Beklerken – Betsy Penso

  1. […] videoyu bir Zafer Bayramı kutlaması olarak sunması dolayısıyla Avlaremoz’da yazılan eleştiri yazısını okudum, video gönderisinin arkasından gelen yanıtlara baktım ve Metin Bey’in yanıtını […]

  2. […] ve başkanını tahmin edenler olmuştur… Şalom Gazetesi’nden ve genel yayın yönetmeni İvo Molinas’tan başkasından bahsetmiyoruz. Anayasa derken de Şalom Gazetesinin seçim tüzüğüne atıf […]

Comments are closed.