Arşiv Haberler Makaleler

Alperenler Temmuz 2017’de saldırdı, ilk duruşma dün görüldü – Betsy Penso

20 Temmuz 2017 tarihinde Neve Şalom Sinagogu önünde gerçekleştirilen saldırı hakkında yargılamaya olaydan ancak bir buçuk sene sonra başlandı. Sanık Kürşat Mican duruşmaya dahi gelmedi.

20 Temmuz 2017 günü Alperen Ocakları’nın Şişhane’de bulunan Neve Şalom Sinagogu’nun önüne gelerek kapıları tekmelediği, ibadethanenin duvarlarına taş attığı ve “Bir gece ansızın gelebiliriz” cümlesiyle sınırlı olmamak üzere tehditkar söylemlerle gerçekleştirdiği saldırı üzerine, Neve Şalom Sinagogu, Türkiye Hahambaşılık Vakfı ve İnsan Hakları Derneği’nin bazı üyeleri şikayetçi olmuşlardı.

Şüphelinin belirlenmesi dahi uzun sürdü. Evet, şüpheli diyorum çünkü Kürşat Mican dışında, güvenlik kameralarında rahatlıkla görülen faillerin hiçbiri nedense tespit edilemedi. Oysa olaya ilişkin fotoğraf, video, güvenlik kamerası kayıtları mevcut ve dosyaya sunulmuş durumda.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kürşat Mican hakkında hazırladığı iddianamesini olayın gerçekleşmesinden ancak bir sene sonra tamamlayabildi. Savcı, iddianamesinde Kürşat Mican’ın halk arasında korku ve paniğe sebep olduğunu, halkı kin ve düşmanlığına tahrik ettiğini, ibadethaneye zarar verdiğini, inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellediğini söyleyerek suçladı, İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi 11 Temmuz 2018 tarihinde kabul etti.

Kürşat Mican kovuşturmadan önce verdiği ifadesinde, etrafındaki diğer kişileri tanımadığını, bu kişilerin Alperen Ocağı ile bir bağlantısı bulunmadığını, görüntülerden bu kişileri teşhis edemediğini ve bu kişilerin ocakla bağı bulunmayan provakatörler olduğunu belirtirken, yaşanan olaydan dolayı üzgün olduğunu eklemişti. Kürşat Mican’ın derin üzüntüsüne rağmen duruşmaya katılmamayı tercih etmesi ise şaşkınlık verici.

İddianamenin kabul edilmesinden sonra, Neve Şalom Sinagogu Vakfı, Türkiye Hahambaşılık Vakfı, İnsan Hakları Derneği üyelerinden Güllistan Yarkın, Eren Keskin ve Meral Çıldır davaya müdahil sıfatıyla katılmak için talepte bulundular.

Perşembe günü (31.01.2018) günü görülen duruşmada, şikayetlerinin devam ettiğini belirten Neve Şalom Sinagogu Vakfı’nın ve Türkiye Hahambaşılığı Vakfı’nın müdahale talepleri kabul edilirken; Güllistan Yarkın, Eren Keskin ve Meral Çıldır’ın müdahale talepleri mahkeme tarafından reddedildi. Duruşmaya katılan İHD üyesi Eren Keskin duruşma esnasında, davanın kapsamının genişletilmesi gerektiğini, gösteriye katılan diğer kişilerin belirlenmesi gerektiğini, Alperen Ocaklarının benzer eylemlerde bulunması sebebiyle suç örgütü olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Duruşmaya sanık Kürşat Mican veya vekili katılmaması sebebiyle sanığın izharen celp edilmesine karar verildi.

Kürşat Mican Türk Ceza Kanunu’nun aşağıda belirtilen maddeleriyle yargılanıyor:

  • Madde 213/1: “Halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla hayat, sağlık, vücut veya cinsel dokunulmazlık ya da malvarlığı bakımından alenen tehditte bulunan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
  • Madde 115/1: “Cebir veya tehdit kullanarak, bir kimseyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlayan ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan meneden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
  • Madde 216/1: “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
  • Madde 153/1: “İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Bir sonraki duruşma tarihi 16 Nisan 2019 saat 11.05 olarak belirlendi. Avlaremoz ekibi olarak bu davanın takibinde olmaya ve takipçilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.

1 comment on “Alperenler Temmuz 2017’de saldırdı, ilk duruşma dün görüldü – Betsy Penso

  1. […] İlk duruşması Ocak ayında görülen davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. Sanık Kürşat Mican avukatsız olarak duruşmada hazır bulundu. Kürşat Mican, bir önceki duruşmaya gelme zahmetinde dahi bulunmamıştı. […]

Comments are closed.