Afedersin Antisemit Arşiv

Yeni Şafak ve 15 Temmuz üzerinden antisemitizm

Yeni Şafak Gazetesi’nde Osman Özgan imzasıyla yer alan haberde 15 Temmuz’dan önce borsada yaşanan hisse satımları ile ilgili Musevi iş insanlarının da olduğunun bilgisi ile Türkiye’de yaşayan Yahudi vatandaşlar hedef gösterilmiş ve zaten toplumda var olan önyargıların pekişmesine yönelik bir tavır takınılmıştır.

İddia edilen olayda işlemi gerçekleştiren iş insanlarının etnik kimliği, dini inancı hiçbir şekilde konu bağlamında yer bulamazken özellikle yapılan ‘Musevi’ vurgusu art niyet olarak kabul edilmelidir.

Toplumu alenen tahrik eden bu tip spekülatif haberler, Türk Ceza Kanunu’nun ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama‘ başlıklı 216. maddesi uyarınca suç oluşturacak niteliktedir. Lakin ülkemizde bu tip vakalar sıradan olaylar gibi görülmekte, farklı inanç gruplarına yönelik nefret söylemleri gazetelerde, kitle iletişim araçlarında kendilerine rahatlıkla yer bulabilmektedir.

Yeni Şafak’ta yer alan haber üzerine Türk Yahudi Toplumu, resmi Twitter hesabı üzerinden Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü etiketleyerek Haber içeriğindeki Yahudi düşmanlığı provokasyonunu ve açık nefret yaratma söylemini kınıyoruz. “Bu ve benzeri artan söylemler, ülkemizde ayrışmaya, toplumsal barış ve anlayışın yok olmasına hizmet etmektedir” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak’ın haberinden daha önce, 15 Temmuz darbe girişimi üzerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir gibi devlet görevlileri de hedef gösterici ifadelerde bulunmuştu.