Göze Çarpanlar

Bursaspor- Amedspor maçı için soru önergesi

Kaynak: Agos

HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan Bursaspor-Amedspor maçında Amedspor futbolcularının maruz kaldığı ırkçı tezahüratlar ve saldırılar için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi iletti.

Paylan’ın soru önergesi şöyle:

“Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Ligi Beyaz Grup’ta mücadele eden Amedspor, 5 Mart 2023 tarihinde oynanan Bursaspor maçı; öncesinde, sırasında ve sonrasında ırkçı saldırıların hedefi olmuştur.

Karşılaşma öncesinde, Amedsporlu futbolcular ve yöneticilerin kaldığı otel hedef alınmıştır. Kamuoyuna yansıyan görüntüler, Bursa Valisi ve kolluk kuvvetlerinin bu saldırıyı önlemek için hiçbir önlem almadığını ortaya koymaktadır.

Bu örgütlü provokasyon, karşılaşma esnasında ise Bursasporlu taraftarların ırkçı söylemleriyle devam etmiştir. Bursaspor taraftarları, 1990’lı yıllarda JİTEM ve faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen ‘Beyaz Toros’ ve ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım posteri açmasının yanı sıra, sahaya binlerce kesici, delici ve yaralayıcı madde atılmıştır. Amedsporlu futbolcuların can güvenliği yalnızca müsabaka sırasında değil, karşılaşmanın ardından soyunma odasında da tehlikeye atılmıştır. Soyunma odasında, Bursaspor yöneticileri ve kolluk güçleri ortak hareket ederek Amedspor futbolcu ve yöneticilerine şiddet uygulamışlardır. Kamuoyunda, Bursa Valisi’nin görevini yapmadığına dair yaygın kanaat oluşmuştur.

Bu bağlamda;

1. Bursa Valisini görevden alacak mısınız?

2. Örgütlü provokasyonu tezgahlayan ve yol veren kamu görevlilerinin tespiti için etkin soruşturma yürütecek misiniz?

3. “Geliyorum” diye bağıran örgütlü provokasyon hakkında istihbarat raporu olay öncesinde valiliğe ulaşmış mıdır?

4. Maçı erteleme taleplerine neden hayır denilmiştir?

5. Statlarda “Hükümet istifa” diyenlere baskı uygularken, statlarda ırkçılık ve nefret suçu işleyenlere karşı neden kılınızı kıpırdatmıyorsunuz?”