Makaleler

Seçim Kurulu Başkanı Silvyo Ovadya’dan Şalom Seçimlerine Dair Açıklama

14 Ocak 2022 Cumartesi günü Şalom, genel yayın yönetmenini seçti. Ben, Silvyo Ovadya da Şalom’un bağlı olduğu Türkiye Hahambaşılık Vakfı’nın onayıyla seçim kurulu başkanlığı görevini üstlendim.

Seçim tüzüğünde bazı değişiklikler öngörüldü. Bu değişiklikler gazetenin sahiplerinin ve Türkiye Hahambaşılık Vakfı’nın onayıyla yapıldıktan sonra tüm Şalom yazarları ve çalışanları mail yoluyla bilgilendirildi.

Şalom gazetesinin gönüllü yazar grubundan oluşan yazı kurulu ve yönetim kurulu toplantılarını, 1984 yılından beri cumartesi günleri yapmaktadır. Bu nedenle bu seçimin cumartesi günü gerçekleşmesinde herhangi bir engel görmedim. Peraşaları Judeo-Espanyol ve Türkçe açıklayan iki saygın Ravımız, din adamları olduklarından (Şabat kuralı nedeniyle saygısızlık olmasın diye) listeye katılmadılar.

123 kişilik seçmen listesinde, iki yıldan uzun süredir istikrarlı bir şekilde gazete ve dergide yazı yazan tüm yazarlar, çizerler, Gözlem Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri, Türk Yahudi Toplumu yönetimini temsilen dört kişi ve şirketimiz bünyesinde çalışan 15 profesyonel yer aldı.

Gazetenin yayın yönetmeninin teamüllere uygun olarak, gazetenin dışından olması mümkün değildir. Gazetede yazı yazan ve sayfa yöneten kişiler arasından seçileceği aşikardır. Tüzük gereği, Şalom’un genel yayın yönetmenliği koltuğuna, Şalom’cu olmayan, gazeteci olmayan, kurumu tanımayan, aktif olarak Şalom için mesai harcamayan birinin oturması istenemezdi. Bu nedenle dışarıdan bir aday hiç aranmadı, dolayısıyla ekibin mail grubu dışında hiçbir iletişim ağı kullanılmadı. Ancak, yayın yönetmenliği için hiçbir adayın olmadığı görüldüğü takdirde, bu işi yapabileceğine inandığımız biriyle görüşüp seçimden bir süre önce mevcut yayın yönetmeniyle çalışmasını sağlamak için uğraş verirdik.

Seçimin cumartesi gerçekleşmesi nedeniyle, Şabat hassasiyeti olan iki-üç Şalom’cu, İvo Molinas için oy kullanmak istediklerini belirtmelerine rağmen gelmedi ve oy kullanmadı.

Seçim tamamen açık ve şeffaf yapıldı. Kimlerin oy kullanacağı önceden belirtildi, seçmen listesi dört hafta öncesinden Şalom’a asıldı ve paylaşıldı. Liste konusunda herhangi bir itirazı olanın bu süre içinde tarafıma başvurması istendi. Sonuç itibariyle 123 seçmenin yüzde 50’si oy kullandı.

Aday olmak isteyenler için, tüzük gereği ön koşullar belirtildi ve adaylıklarını belirtmeleri için uygun bir süre açılandı. Adayların 3 Ocak tarihine dek tarafıma ulaşması veya araması gerekiyordu. Bu süreçte sadece İvo Molinas aday oldu. Ben de sürecin başında belirttiğim gibi tek adayın İvo Molinas olduğunu 5 Ocak’ta mail grubu üzerinden tüm Şalom ekibine bildirdim.

Seçim sonucu, herkesin bir arada olduğu toplantıda duyuruldu ve sonuçlarla ilgili tutanak herkesin görebilmesi için gazete binasının girişine asıldı. 59 kişinin oy kullandığı seçimde, 56 kişi İvo Molinas için oy kullandı.

Sonuç itibariyle sadece Şalomcuları ve Türkiye Hahambaşılık Vakfı’nın ilgilendiren seçim süreci, ilk adımdan itibaren ilgili tüm taraflar bilgilendirilerek gerçekleşti. Hiçbir şey gizli yapılmadı.

Kurallara uygun olarak yönetilmiş, şeffaf bir seçim sürecini yanlış ve çarpıtılmış bilgilerle karalamaya çalışmanızı esefle karşılıyorum.

Yine de, bu süreçle ilgili farklı bir şey bilmek, öğrenmek isteyen olursa,  tarafıma her zaman sorabilir.

Silvyo Ovadya daha önce Şalom genel yayın yönetmenliği ve Türkiye Yahudi Toplumu başkanı olarak görev yaptı.

1 comment on “Seçim Kurulu Başkanı Silvyo Ovadya’dan Şalom Seçimlerine Dair Açıklama

  1. […] başlıklı yazıma Şalom Gazetesi Seçim Kurulu Başkanı Silvyo Ovadya tarafından gönderilen cevabi nitelikli açıklama, yine Ceki Hazan’ın Avlaremoz’u Despertar’lamak Şalom mu Avlaremoz mu? […]

Comments are closed.