Haberler

New York’taki Central Park’ta antisemit saldırı

Kaynak: CNN / Tavleen Tarrant

New York Polis Departmanına göre, Çarşamba günü New York Central Park’ta 63 yaşındaki bir adam polisin raporuna göre antisemit saldırıya uğradı. Saldırgan “Kanye 2024” diye bağırdı. Yaşlı adam parkta yürürken, arkadasından gelip pusuya düşüren saldırgan, yaşlı adamın yere düşmesine, dişinin ve elinin kırılmasına neden oldu.

Zanlı, “Aç Engelli” yazılı bir tabelanın asılı olduğu römork ve bisikletiyle kaçmadan önce, antisemit hakaretlerin yanı sıra “Kanye 2024” diye de bağırdı. Yetkililer halktan zanlının kimliği için yardım istedi. Zanlı henüz yakalanmış değil. Yetkililere göre saldırıya uğrayanın da durumu stabil.

ADL New York/New Jersey bölge sorumlusu Scott Richman’ın CNN’e yaptığı açıklamada, “bu tür suçlar topluluklar arasında dalgalanma etkisi yaratıyor ve fiziksel zararın yanı sıra benzersiz bir travmaya neden oluyor” dedi.

Richman, saldırının rapçi Kanye West’in Yahudi karşıtı söyleminin şiddeti nasıl sürdürdüğünün ve başkalarını harekete geçmeye nasıl teşvik ettiğinin bir örneği olduğunu söyledi. “Devasa platformlara sahip tanınmış kişiler antisemitizmin alevlerini körüklediğinde, insanlar bunu kopyalayacak ve bunun normal olduğunu düşünmeye başlayacak” dedi.

Adını yasal olarak Ye olarak değiştiren West’in, içinde gamalı haç bulunan Davut Yıldızı’nın bir görüntüsünü tweetledikten sonra Twitter’daki hesabı askıya alınmıştı. Ardından Kanye West bir dizi antisemitik söylemde daha bulundu. Aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones’un programına konuk olan Ye, Adolf Hitler’e olan sevgisini ifade ettiği bir röportaj verdi.

Central Park bölgesini temsil eden meclis üyesi Gayle A. Brewer da CNN’e yaptığı açıklamada, “Bu tür davranışlar kesinlikle iğrenç. Bu korkunç ve buna gerek yok” dedi.

Şehir Konseyi Yahudi Grubu başkanı ve belediye meclisi üyesi Eric Dinowitz ise, bu duyguları CNN’e yineledi. “Central Park’taki bu aşağılık ama öngörülebilir antisemitik saldırı beni derinden rahatsız etti. Yahudi karşıtı saldırılar, nefret dolu söylemler ve kasıtlı cehalet tarafından körüklenen endişe verici bir oranda artıyor. Yahudi New Yorklulara yönelik bu saldırılar münferit olaylar değil, bütün bir halka yönelik bir saldırı modelidir” dedi.

Anti-Defamation League’e göre, antisemitik saldırılar geçen yıl ABD’de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2020’ye göre %34 artış yaşandı.

NYPD, Kasım ayında antisemitik olayların önderlik ettiği genel nefret suçlarında bir artış gördü. NYPD istatistiklerine göre departman, Kasım 2021’de 20 olay bildirirken, geçen ay 45 olay bildirdi.

Bu ayın başlarında, New York polisi bakkal alışverişi yapan Yahudi bir baba ve oğula havalı tüfeğiyle ateş etmekle suçlanan bir adamı tutukladı.

Bu ay ayrı bir olayda, büyük jüri, biri Yahudi ve Holokost’tan sağ kurtulan birinin soyundan gelen iki kişiyi New York City’deki bir sinagoga online tehditle saldırmakla ilgili olarak suçladı.

Dinowitz, “Yaklaşan Hanuka tatili, aşılmaz zorluklara rağmen bir umut kutlamasıdır ve herkesin bunu fırsat bilip antisemitizme karşı omuz omuza durmasını rica ediyorum, böylece Yahudi Cemaati üyeleri güvenlik ve haysiyet içinde yaşayabilir.”