Afedersin Antisemit Makaleler

Çevrimiçi Antisemitizm Sokağa Döküldü: Kanye West Haklı Değildir!

Ekim ayı bir yandan Yahudi bayramlarını kutlamakla geçerken bir yandan da rapçi Kanye West’in açıklamalarını ve üzerine gelen tepkileri izleyerek geçti.

Kanye West’in antisemit söylemleri eskiye dayanıyor

Her şey Ekim ayının başında Kanye’nin tweetiyle başladı demek zor, zira bu Kanye’nin ilk vukuatı değildi. ADL’nin hazırladığı raporlarda Kanye’nin antisemit söylemlerinin ta 2013 senesine kadar geri tarihlendiğini görmek mümkün. Ancak biz bugün Ekim 2022’ye odaklanalım.

Kanye 6 Ekim’de Paris Moda Haftası’nda giydiği Beyaz Hayatlar Önemlidir tişörtü sebebiyle davet edildiği Fox kanalında verdiği röportajda her ne kadar televizyonda yayınlanmamış olsa da Yahudiler hakkında komplo teorileri üretmiş ve daha önce üretilen komplo teorilerini tekrarlarmıştı. (Beyaz Hayatlar Önemlidir sloganı George Floyd’un öldürülmesinden sonra çıkan Siyah Hayatlar Önemlidir sloganına cevaben beyazırk üstünlükçüleri tarafından kullanılmakta) Kanye medyanın ve pek çok başka sektörün Yahudiler tarafından yönetildiğini iddia ediyordu.

Kanye Candance Owens ile birlikte Paris Moda Haftası’nda

Yayınlanmayan görüntülerin ardından çevrimiçi nefret söylemi

Ertesi günlerde Kanye hem Instagram hem de Twitter sosyal medya hesaplarından antisemit paylaşımlar yaptı. Kanye’nin Twitter’da 31 milyon ve Instagram’da ise 18 milyon takipçisi olduğundan yola çıkarsak, meselenin Kanye’nin antisemit söyleminden çok daha öteye giderek takipçilerinin bu söylemleri tekrar ederek antisemitizmin ve Yahudiler hakkında komplo teorilerinin yayılması endişesi olduğunu çizmekte yarar var.

Sosyal medya platformları paylaşımları kısa bir süre içerisine kaldırdıkları ve hatta Kanye’nin hesabını askıya aldıkları için meraklı okuyucuların bulması kolay olmayacaktır. Kanye, her ne kadar terimleri yanlış kullanmış olsa da Yahudilerin ona tehdit oluşturduğunu veya kendisinin Yahudilere karşı şiddet uygulayacağını söylemeye çalışmıştı. Ayrıca tweetinde kendisinin antisemit olamayacağını çünkü tüm siyahilerin Yahudi olduklarını da iddia etmişti.

Kanye’nin Twitter hesabının kapanmasına sebep olan meşhur tweet

Kanye Instagram’da ise rapçi arkadaşı Diddy Combs ile gerçekleştirdiği yazışmadan ekran görüntüleri paylaştı. Kanye bu postunda siyahilerin Yahudiler tarafından kontrol edildiklerine dair bir komplo teorisini yeniledi. Combs yine Instagram hesabından Kanye’nin Beyaz Hayatlar Önemlidir tişörtü giymesini doğru bulmadığını söylemişti.

Kanye bu paylaşımından sonra attığı tweetlerle ‘iptal kültürünü’ Yahudilerin icat ettiğini ima ederek Instagram hesabını kapattığı için Marc Zuckerberg’i suçladı.

Antisemitizmi ve nefret söylemini desteklememenin yollarından biri onu finanse etmekten kaçınmaktır

Tweet’in üzerine pek çok ünlü isim tepki gösterirken Yahudi kuruluşları da Kanye West’in ortaklık kurduğu markalara açık mektuplar göndererek Kanye’yle ilişkilerini kesmelerini ve antisemitizmin arkasında durmamalarını ilettiler.

Henüz geçtiğimiz günlerde Paris’te Kanye’nin sürpriz katılımıyla açılan Balenciaga moda defilesinin fotoğraflarından ve videolarından Kanye’nin görüntüsü silindiği gibi Vogue Runway de aynı şekilde Kanye’yi görüntülerinden yok etti. Kanye’nin eski eşi Kim Kardashian’ın sahibi olduğu Skims markası ise Kanye’nin sadece azınlık hisseye sahip olduğunu şirkette aktif olmadığını vurgulayan bir açıklama yaptı.

Üzgün müsün? Kesinlikle değilim!

Tüm bu olaylar ışığında, Kanye hiçbir pişmanlık sergilemedi. Kanye 21 Ekim günü TalkTV kanalında katıldığı programda yaptığı şeyin ırkçılık olmadığını söyledi. Kendisini savunmak için siyahilere karşı yapılan ırkçılığı hatırlatan West, sunucunun ‘Yaptığından dolayı üzgün müsün?‘ sorusuna da ‘Kesinlikle değilim!‘ diyerek cevap verdi. West daha sonra, kendi yaşadığı travmaya sebep olmamasına rağmen söylediği sözler yüzünden üzdüğü aileler olduğu için üzgün olduğunu belirtti.

Çevrimiçi nefret söylemi kendisine otoyolda vücut buluyor

Fakat Kanye’nin bu zorla dilediği özür başlattığı rüzgarı durdurmaya yetmedi. Geçtiğimiz hafta sonu Los Angeles’ta bir otoyolun üzerindeki üst geçitte radikal sağ ve antisemit bir grup olan Goyim Defense Leage tarafından açılan pankartta: ‘Kanye Yahudiler hakkında haklıydı.‘ yazıyordu. Pankartı açan kişiler ayrıca Nazi selamı vermekten de geri durmamışlardı.

Los Angeles’ta bir otoyolda Goyim Defense League üyeleri pankart açtı: Kanye Yahudiler Hakkında Haklı

Bu olaydan sonra ise Kanye’ye tepkiler arttı. Jessica Seinfeld’in Instagram’da üzerinde ‘Yahudileri ve Yahudi arkadaşlarımı destekliyorum.‘ yazan bir görsel paylaştı. Eğer ne diyeceğinizi bilmiyorsanız bunu paylaşabilirsiniz, diyen ünlü isim pek çok başka ünlünün de aynı görseli paylaşmasını sağladı. Reese Witherspoon da aynı gün bir tweetinde ‘Yahudi arkadaşlarımın neden endişelendiklerini anlayabiliyorum. Çok korkunç bir zamanda yaşıyoruz‘ diyerek durumun ciddiyetini hatırlattı.

West’in eski eşi Kim Kardashian da 24 Ekim’e dek konu hakkında hiç bir yorum yapmamıştı. Doğumgünü kutlamalarından sonra Kardashian Twitter’dan yaptığı açıklamada Kanye’nin ismini vermeksizin, nefret söyleminin kabul edilebilir olmadığını ve Yahudi toplumunun yanında olduğunu duyurdu.

Tepkilerin pek çoğunun Goyim Defense League’in çevrimdışı antisemit eyleminden sonra gelmiş olması, aslında çevrimiçi antisemitizmin pek de önemsenmediğinin kanıtı. Bir tweet ve eylem arasında bu kadar doğrudan bir bağlantı kurulabilmişken umarım bundan sonra çevrimiçi nefret söyleminin önemini insanlar daha iyi kavrarlar.

Kanye West’in takipçi sayısı Yahudi nüfusunun iki katı

San Fransisco bölgesi hahamı Rav Jonathan Prosnit Kanye’nin sosyal medya hesaplarının kapatılmasının çok yerinde olduğunu, dünyada var olan total Yahudi nüfusunun iki katı kadar takipçisi olduğunu ve bunun korkutucu olduğuna dikkat çekti. Gerçekten dünyada 15-16 milyon kadar Yahudi varken Kanye West’in takipçi sayısı 30 milyonun üzerinde.

Geç gelen karar: Yollar ayrılıyor

Günlerdir beklenen ve ancak bu eylemden sonra Kanye için bir başka üzücü haber de Adidas markasından geldi. Kanye Nike ile ilişkisinin kesildiği 2013 senesinden beri Adidas ile ortaklaşa çalışıyor, ayakkabı ve giysi tasarlıyordu. Adidas iki haftalık düşünme ve karar sürecinin ardından nihayet 25 Ekim’de Kanye West ile ilişkilerini tamamen kestiğini açıkladı.

Kanye son günlerde yaşadığı dışlanmadan bağımsız olarak da son zamanlarda hem müzik yaşamında hem de dev markalarla ortaklıklarında eski başarısını yakalayamıyor ve ortaklıkları birer birer bozuluyordu. Ayrıca Kim Kardashian ile evliliği sona eriyor ve bipolar bozukluğu sebebiyle yaşadığı paranoyalar hayatını zorlaştırıyordu. Kanye’nin son antisemit paylaşımlardan sonra tekrar yükselişe geçme olasılığı bulunmadığı açıkça tartışılıyor.