Göze Çarpanlar Haberler

‘Sadece ölülerin unutma hakkı vardır. Yahudi halkı unutmaz’

Resmi bir ziyaret için Berlin’e gelen İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Federal Meclis’te milletvekillerine hitap etti.

Kaynak: Hürriyet

Önceki gün, 50 yıl önce Münih Olimpiyatları’nda İsrail takımına yönelik saldırıda ölenlerin anma törenine katılan Herzog, ilk kez Meclis’te konuştu. Almanya ile İsrail arasındaki ortaklığın derinleştirilmesi çağrısında bulunan Herzog, duygulu konuşmasında Almanya’nın Nasyonal Sosyalizm kurbanlarının anısına yaptığı katkıları anarken, aynı zamanda bu anının canlı tutulması çağrısı yaptı.

Demokratik Almanya’nın uluslar ailesinde sahip olduğu ve onu özgür dünyanın en önemli liderlerinden biri haline getiren onurlu statüsünün, insanlığın hem geçmişine hem de geleceğine karşı yükümlülüğüne dayandığını ifade eden Herzog, buna örnek olarak Almanya’daki refah devletinin başarılarını gösterdi. Zayıfların gözetilmesinin ve ihtiyaç sahipleri için etkileyici bir destekleyici altyapının oluşturulmasının Avrupa’da örnek teşkil eden bir ‘insanlık ve insan onuru çerçevesi’ oluşturduğunu belirten Herzog, “Yahudi ulusu bir hatırlama ulusudur” dedi. Bunun Yahudi kimliğinin bir parçası olduğunu ifade eden Herzog, 1945’te Nazi toplama kampı Bergen-Belsen’i kurtaranlar arasında yer alan ve 1983-1993 yılları arasında İsrail Cumhurbaşkanı olan babası Chaim Herzog’un milletvekillerine söylediği şu sözleri aktardı: “Sadece ölülerin unutma hakkı vardır. Yahudi halkı unutmaz.”

‘Sadece ölülerin unutma hakkı vardır. Yahudi halkı unutmaz’
‘Sadece ölülerin unutma hakkı vardır. Yahudi halkı unutmaz’

‘TOPLUMUMUZUN TAM ORTASINDA’
Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas da “Antisemitizm, sadece geçmişe ait bir sorun değildir. Bu sadece başkalarının, aşırılık yanlılarının sorunu değildir. Antisemitizm, bizim içimizde, toplumumuzun tam ortasındadır. Bu konu görmezden gelinemez” dedi. Yanlış anlaşılan bir hoşgörü gösterilmemesi gerektiğini vurgulayan Bas, bir Alman-İsrail Gençlik Ofisi kurulması planlarını ilerletmek için çalışacağına söz verdi.
İsrail cumhurbaşkanlarının Alman Meclisi’nde konuşma yapması gelenek haline geldi. Herzog’un selefi Reuven Rivlin de Ocak 2020’de Auschwitz Toplama Kampı’nın kurtarılmasının 75’inci yıl dönümü anma töreninde konuşma yapmıştı.