Göze Çarpanlar Haberler Holokost

Sergide Yahudi düşmanlığı içeren tabloya yer verilmesine dönük eleştiriler sonunda istifa getirdi

Kassel’deki Documenta Sanat Fuarı’ndaki sergide Yahudi düşmanlığı içeren bir tabloya yer verilmesine dönük eleştiriler sonunda istifa getirdi. Baskılara dayanamayan Documenta Genel Müdürü Sabine Schormann (60) görevini bıraktığını açıkladı.

Kaynak: Hürriyet – Hülya SANCAK / DÜSSELDORF

Kassel’deki Documenta Sanat Fuarı’ndaki anti-semitik ögeler içeren bir tablonun sergilenmesi ve sonrasında sergiden kaldırılması olayı bir istifa getirdi. Sergi Denetim Kurulu ve küratörler, serginin imajını büyük ölçüde etkileyen olayın ardından toplandı ve toplantının ardından Documenta Genel Müdürü Sabine Schormann istifa etti. Küratörler ve Denetim Kurulu, ayrıca serginin geniş kapsamlı reforme edilmesine ve bağımsız sanat uzmanlarından danışmanlık desteği alınmasına karar verdi. Konuyla ilgili Bild gazetesine bir açıklama yapan Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster (68) ise şunları söyledi:

Baskılara dayanamadı, istifa etti

‘BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI’
“Ne yazık ki, Documenta’daki saldırgan karikatürleri ve buna bağlı olarak Documenta’daki anti-Semitizm skandalı buz dağının sadece görünen kısmı. Documenta’da ne yazık ki, yıllardır Alman kültür sahnesinin bazı bölümlerinde gözlemlediğimiz şeyler zirve yaptı. Daha somut ifadeyle; ‘BDS (Boykot, Elden Çıkarma ve Yaptırımlar: İsrail’e yönelik, İsrail’den nefret edenler, Yahudi devletinden gelen her şeyi, malları, bilim insanlarını, sanatçıları, boykot etmek) kasıtlı olarak zararsızmış gibi gösteriliyor ve meşru bir protesto hareketi olarak sunuluyor. BDS, açıkça anti-semitik bir ideolojidir. Bu yılki Documenta’nın küratörleri de BDS hareketine yakındı ve hiçbir İsrailli sanatçıyı davet etmedi. Küratörlerin BDS’ye yakınlığının sanat sergisinde anti-Semitizme yol açacağı konusundaki endişemizi dile getirdiğimizde Documenta yönetimi ve Claudia Roth oralı olmadı.”
Konuyla ilgili eleştirilerini sıralayan ve somut adımlar atılmasını isteyen Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Schuster, Alman kültür sektörünün yapısal bir sorunu olduğunu söyledi. Schuster, “Kültür sektöründeki birçok aktör, BDS’yi açıkça anti-semitik olarak tanımlayan önemli bir Federal Meclis kararına karşı çıkıyor. Kültür politikasından sorumlu olanların Federal Meclis kararını açıkça desteklemelerini ve BDS’nin önemsizleştirilmesine karşı mücadele etmelerini bekliyoruz. Aksi takdirde Documenta’daki gibi olaylar her zaman yaşanır” dedi.