Göze Çarpanlar Haberler

101 yaşındaki eski Nazi toplama kampı muhafızına 5 yıl hapis cezası

Almanya’da bir mahkeme 101 yaşındaki eski Nazi toplama kampı muhafızı Josef Schuetz’ı 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Schuetz, Yahudi Soykırımı’yla ilgili olarak cezalandırılan en yaşlı kişi oldu.

Kaynak: BBC Türkçe

Almanya’nın kuzeydoğusundaki Brandenburg eyaletindeki yargılamada savcılar Schuetz’u, Sachsenhausen Toplama Kampı’nda, 1942-1945 arasında 3 bin 518 kişinin öldürülmesinde rol oynamakla suçladı.

Brandenburg eyaletinde yaşayan ve yargılama boyunca masum olduğunu savunan eski muhafız, kararın açıklanmasından hemen önce de suçlamaları reddetti.

Josef Schuetz son olarak “Neden burada olduğumu bilmiyorum” dedi. Çapraz sorguda da “kesinlikle hiçbir şey yapmadığını” söylemişti. Ayrıca, Sachsenhausen’da işlenen savaş suçlarından haberi olmadığını ve o dönem çiftlik çalışanı olduğunu savunmuştu.

Savcılar da sanığın muhafızlık yaptığı kampta işlenen suçlarda “bilerek ve isteyerek” yer aldığını iddia etttiler. Ayrıca sanıkla aynı isim, doğum tarihi ve doğum yerini taşıyan bir kamp muhafızına ait belgeler ve diğer bazı dökümanlar buldular.