Göze Çarpanlar Haberler

Almanya Federal Mahkemesi, Yahudi karşıtı heykelin kaldırılması talebini reddetti

Kaynak: Euronews

Almanya Federal Mahkemesi, Protestanlığın kurucusu Martin Luther’in bir dönem vaaz verdiği kilisedeki 700 yıllık Yahudi karşıtı rölyefin kaldırılması istemini reddetti.

Almanya Federal Adalet Mahkemesi bir Yahudi tarafından açılan davada Wittenberg’deki Kent Kilisesi’nde bulunan “yahudi domuzu” heykelinin kaldırılmaması yönündeki alt mahkeme kararlarını onadı. 

Michael Duellmann adlı kişi tarafından açılan dava 2019 ve 2020 yıllarında ülkenin doğusundaki Saksonya-Anhalt eyaletindeki mahkemelerde görüldü. 

Duellmann, heykelin “Yahudi halkını lekelediğini ve aşaladığını” öne sürdü ve bunun günümüzde de korkunç sonuçlarının görüldüğünü belirterek, Lutherhaus müzaesinin yakınındaki heykelin kaldırılmasını talep etti. 

Yerden yaklaşık dört metre yükseklikte kiliseye yerleştirilmiş olan rölyefte Yahudi olduğu açıkça anlaşılan insanlar bir dişi domuzun memesini emerken, bir haham da domuzun kuyruğunu kaldırıp arkasındna bakıyor. 

Rölyefin 1570 yılında Protestan reformundan sonra Luther tarafından Yahudi karşıtı alanı belirlemek için yerleştirilmişti.

Almanya’da ve Avrupa’nın çeşitli yerlerindeki kiliselerde Ortaçağ’dan kalma buna benzer 20’den fazla kalıntı bulunuyor. 

Mahkeme ne dedi?

Mahkeme kararlarında kaldırılmama kararına gerekçe olarak kilise mahalinde 1980’lerde bir anıtın yerleştirimesini gösterdi. 

6 milyon Yahudi’nin zulme uğradığı ve öldüğü Holokost dönemine ithafen 1988 yılında dikilen anıt kilisenin alt mahalindeki bölümde bulunuyor. Anıtla birlikte rölyefe ait Almanca ve İngilizce bilgi veren bir levha da yerleştirildi.

Federal mahkeme heykelin orijinalinin bütün olarak Yahudilikle alay ettiğini ve Yahudiliği karaladığını kabul etti, ancak kilisenin bu durumu rölyefin tarihi geçmişini anlatan bilgi ve anıt ile gidermeye çalıştığını belirtti.

Mahkeme bu şekilde kilisenin kendini heykelin karalayıcı ve Yahudi karşıtı mesajla arasına mesafe koyduğu görüşüne vardı ve heykelin karalayıcı olmasına karşın “yasal sistem kaldırılmasını talep etmiyor” dedi.

Mahkeme ayrıca soruna çözüm getirmek için birden fazla yol olduğunu ve Holokost anıtıyla kilisenin yüzyıllar öncesindeki Yahudi karşıtı zihniyetine işaret edilmesinin bu yöntemlerden biri olduğunu da ifade etti.

Yahudi toplumu ne dedi?

Yahudi Merkez Konseyi Başkanı Josef Shuster mahkemenin heykelin kalması kararının anlaşılır olduğunu belirtti, ancak anıtın ve levhanın Yahudi karşıtı heykeli kınamadığına dikkat çekerek üzerinde yeniden çalışılmasını istedi. 

Shuster “Wittenberg’deki kilise ve cemaatler Yahudi karşıtı heykellere karşı anet ve uygun bir sonuç bulmalıdır” diye konuştu. 

Bölgesel Luteryen rahip de anıtın ve levhanın Yahudi karşıtı heykelin etkisini kırmak içn beklentileri karşılamadan uzak olduğunu belirtti ve  anıtla ilgili yenilikleri destekleyeceklerinin işaretini verdi. 

Davacı Duellmann ise ne alt ne de fedaral mahkemenin heykelin propoganda ve toplumu zehirleme etkisine ciddiyetle bakmadıklarını ifade etti. 

Duellmann davayı Almanya’nın en yüksek mahkemesi lan Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı planlıyor.