Göze Çarpanlar Haberler

Clapper: Putin 21’inci yüzyılın Hitler’i

Bild gazetesinde verdiği demeçte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un sistematik olarak Rusya lideri Vladimir Putin’le telefon görüşmesi yapmalarını eleştiren ve “İkinci Dünya Savaşı sırasında birileri Hitler’le görüştü mü?” diyen ve Putin’i Hitler’e benzeten Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda’ya destek verenler oldu, Hitler benzetmesini çok bulanlar da.

Kaynak: Hürriyet

Letonya Devlet Başkanı Egils Levits, Bild gazetesinin “Putin eşittir Hitler. Böyle bir kıyaslama yapılabilir mi?” sorusuna tek kelimeyle “Evet” yanıtını verdi. Levits, 1939 yılının Almanya’sı ile 2022 yılı Rusya’sı arasında başka ülkelere yersiz savaş açılmasında tarihi paralellikler olduğunu da söyledi. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) eski Başkanı James Clapper ise “Putin 21’inci yüzyılın Hitleri’dir” dedi. Kiev Anakent Belediye Başkanı Vitali Kliçko da “Özellikle Putin’in propaganda metodu, Hitler’in 1930’lu yıllarda yaptıklarını hatırlatmaktadır. Putin’le görüşüp konuşmanın ancak Rus askerlerin ülkemizi terk etmesinden sonra bir anlamı olur. Bu gerçekleşmediği sürece uzlaşmak mümkün değildir. O yüzden görüşmeler de anlamsızdır” dedi. Kliçko’nun, kendisi gibi Dünya Boks Şampiyonu olan kardeşi Vladimir Kliçko da, “Putin’in savaşta sergilediği taktik ve strateji Nazi dönemini anımsatmaktadır” açıklamasında bulundu.

Clapper: Putin 21’inci yüzyılın Hitler’i

‘DOĞRU BULMUYORUM’
Yahudi kökenli Alman tarihçi Michael Wolffsohn ise “Putin mega bir canidir, hayduttur. Ama her mega cani, haydut Hitler değildir” dedi. Hitler dönemindeki Yahudi soykırımından sağ çıkan ve şu anda 94 yaşında olan Zoe Burdoj da Putin’in Hitler’le kıyaslamasını doğru bulmadığını söyledi. Zoe Burdoj, “Putin bir saldırgandır ve ordusu şu an Ukrayna’da suçsuz, günahsız insanları öldürmektedir. Ama buna rağmen Putin’in Hitler’le kıyaslanmasını doğru bulmuyorum. Zira Hitler, sistematik bir soykırıma girişti. O bir halkı tamamen yok etmek istiyordu” dedi.